tangentbord.jpg

Inloggning med e-legitimation

För att logga in i KPA Direkt 2.0 måste varje användare legitimera sig antingen med en vanlig e-legitimation eller med en e-tjänstelegitimation. Utöver den elektroniska ID-handlingen, behövs också en behörighet för att använda systemet.

E-legitimationen eller e-tjänstelegitimationen fungerar som en elektronisk ID-handling kopplad till en specifik person. Är ni flera som kommer att använda KPA Direkt 2.0, behöver varje användare således dels kunna identifiera sig elektroniskt, dels ha behörighet till systemet. 

Det finns flera typer av elektroniska ID-handlingar: Bank-id, Mobilt Bank-id, Steria och SITHS-kort. När du ansöker om behörighet till KPA Direkt 2.0 (se länk nedan) kryssar du för vilken typ av legitimation ni använder hos er. Om ni använder Steria måste du också ange ett certifikatsnummer. 

Är du osäker på vilken lösning ni använder, eller om du inte vet var du hittar certifikatsnumret om ni använder Steria rekommenderar vi att du vänder dig till er IT-avdelning. 

Om ni inte har någon lösning för elektronisk identifiering hos er, måste detta beställas hos en utfärdare av e-legitimation eller e-tjänstelegitimation. Tänk på att det ibland kan ta upp till sju arbetsdagar att utfärda e-tjänstelegitimation.  

Behörighetsanmälan fyller ni i så snart uppgifterna om valt sätt för elektronisk identifiering finns klara.

Utfärdare av e-legitimation

www.e-legitimation.se

www.steria.se

Utfärdare av e-tjänstelegitimation

Steria (direkt till beställning)