Tidigare inlägg

2014-12-08

Klimatpolitik i din vardag?

Märker du av klimatförändringen? Kanske inte så mycket här uppe i Norden. Ibland läser vi i tidningen om sambanden mellan höjd temperatur och översvämningar som drabbar oss. Men sällan om de som påverkas direkt.

2014-11-28

Eventkalendern - ett jultips

Imorgon stundar den konsumtionsfria dagen, eller ”buy nothing day” internationellt. Precis som Earth hour och andra bra initiativ är aktiviteter som denna ett bra sätt att lyfta upp viktiga frågor.

2014-11-24

De som drabbast hårdast är de som har minst.

I skrivandet stund småregnar det ute och snön lyser med sin frånvaro, kanske inte jätte ovanligt i det sydligare delarna av vårt land men det slår mig att medan vi muttrar över klimatförändringarna och den utebliven kylan och snön så ser verkligheten helt annorlunda ut i andra delar av världen.

2014-11-14

Intryck från Afrika

Jag har precis kommit hem från ett längre besök till <br /> Vi-skogens projekt i Uganda. <br /> Det är många intryck.<br /> Men några som utmärker sig.

2014-11-07

Hur kan man veta att ni verkligen är etiska?

Häromdagen ställde en kund en fråga till oss som jag gärna vill svara på här då den är så viktig och det säkert finns fler som undrar. Frågan löd så här: – Hur kan man veta att ni verkligen är etiska, finns det någon tredje part som granskar er?

2014-10-17

Om en av de vidrigaste företeelserna som finns

Minns ni Lukas Moodysons film Lilja 4-ever som hade premiär 2002? Filmen handlade om en flicka från Litauen som såldes som sexslav i Sverige och som slutade med att hon tog sitt liv i Malmö. Jag har nog aldrig blivit så illa berörd av någon film.

2014-10-10

Grattis Malala!

I dag tilldelades modiga Malala Yousafzai Nobels Fredspris. En jättebra utnämning av en ung kvinna som utmanat talibanerna för flickors rättigheter till utbildning. Något som närapå kostade henne livet. Roligt är också att utnämningen kommer i samband med den internationella dagen för flickor den 11 oktober.

2014-09-01

Det går att klimatmaxa politiken

Kom ihåg - det går! Just nu står vi inför ett viktigt val. <br />Vilken framtid vill du ha? Vi kommer att gå till val den 14 september och välja vilka ledare vi vill ha för att forma vår framtid.

2014-07-04

Fossilt bränsle på agendan i Almedalen

Jag befinner mig liksom många andra i Almedalen denna vecka och en fråga som diskuteras flitigt är hur vi ska ta oss an den största utmaning som världen nu står inför. Den utmaning som berör oss alla och som vi alla kommer att behöva engagera oss i. Utmaningen, ifall någon undrar, är klimathotet och användandet av fossilt bränsle.

2014-08-22

Tänk större!

Efter ledighet som bjudit på underbart väder och mycket bad är det nu dags att byta flip-flops mot arbetsskor. Min första arbetsvecka rivstartade med en resa till Malmö, där jag hade förmånen att få prata på KEFs föreningsmöte (Kommunekonomernas förening) som hade temat ”Framtidens välfärd – utmaningar och åtgärder”. Spännande för en ”hållbarhets nörd” som jag!

2014-06-24

Mänskliga rättigheter i Uganda

Vi fick en bra och viktig kommentar i en tweet här om dagen angående vår planerade resa till Uganda. Just nu erbjuder vi två kommun- och landstingsanställda att att få följa med oss på resa till Uganda för att följa upp delar av vårt hållbarhetsarbete med Vi-skogen. Twittraren var kritisk till resan på grund av Ugandas syn på mänskliga rättigheter (MR).

2014-06-13

Plantera ett träd!

Nu vill jag prata lite om klimatkompensation och hur det kan bidra till att fattigdomsbekämpning. Vi påminns ständigt om att skogar skövlas, den global uppvärmningen och att en stor del av världens befolkning fortfarande lever i extrem fattigdom. Det kan kännas hopplöst ibland, men det finns också många exempel på goda krafter som agerar.

2014-05-26

De goda och de onda

I onsdag deltog jag i SvD Investor Summit på Berns. Så klart spännande - och väldigt roligt. Tillsammans med VD för AP4 respektive VD AP 7 och en fantastiskt biolog Cecilia Repinski från Natural Value Initiative så debatterade vi "Aktivt ägarinflytande - vad betyder det i praktiken och vad bör det betyda i praktiken?".

2014-05-16

Nolltolerans mot barnarbete!

I veckan var jag på Sandviks bolagsstämma och ställde frågor till VD Olof Faxander om hur de ser på sin roll i värdekedjan vad gäller mänskliga rättigheter, hur de arbetar med att förhindra att barnarbete uppstår och om de ser en finansiell upp- eller nersida i det arbetet?

2014-05-09

En vanlig dag som hållbarhetschef

Vad gör en hållbarhetschef egentligen? Hur jobbar KPA Pension egentligen i praktiken med sitt hållbarhetsarbete? Alla dagar är så klart inte lika men igår var det som en typisk dag med bolagsstämma, seminarium och fantastiskt evenemang med en av våra samarbetsparter. Så, häng med!

2014-04-30

Finlista och fullista

Hur kan vi i branschen bli ännu tydligare hur vi jobbar med hållbarhet och hur vi gör skillnad? I en bransch där kunden inte alltid vet att de är kunder, hur ska vi kunna prata hållbarhet med våra kunder? KPA Pension har 80 % kvinnor som kunder och 9 av 10 av dem tycker att det är viktigt att vi fortsätter vårt arbete med etiska investeringskriterier.

2014-09-18

Ett engagemang som ger gåshud

I alla stora tävlingar är ledarklungan tät. Vi har gått igenom alla fantastiskt svar i vår hållbarhetstävling om en resa till VI- skogen i Uganda. Våra kunder har fått svara på frågan hur de bäst kan bidra till en hållbar utveckling genom sin arbetsplats. <br />Och vilka otroliga kunder vi har!

2014-09-26

Från ord till handling

I veckan samlades världens ledare på ett klimatmöte i New York. Mötet är egentligen ett förmöte för att sätta ramarna inför de nya klimatförhandlingar i Paris nästa höst. Många experter menar att det är i Paris det kommer att avgöras om vi överhuvudtaget ska klara klimathoten.

2014-10-10

Öppna era hjärtan och lär tillsammans

Får man säga öppna era hjärtan längre eller är det att bli förknippad med ett visst sommartal? Oavsett var den politiska tillhörigheten ligger så behöver vi verkligen titta över gränserna för att kunna hitta lösning till miljöproblem, stoppa utnyttjande av människor och förstå hur vi ska kunna motverka korruption.

2014-10-29

Vilka hjältar!

I går på nyheterna var det ett inslag om hur man pratar med barn om Ebola. I inslaget frågade man en liten pojke om han visste hur man bäst skyddar sig mot Ebola. Han svarade då ”man ska inte hångla”. Jag tar till mig tipset inför min resa till Afrika!