De goda och de onda

2014-05-26

I onsdag deltog jag i SvD Investor Summit på Berns. Så klart spännande - och väldigt roligt. Tillsammans med VD för AP4 respektive VD AP 7 och en fantastiskt biolog Cecilia Repinski från Natural Value Initiative så debatterade vi "Aktivt ägarinflytande - vad betyder det i praktiken och vad bör det betyda i praktiken?".

Vi fick berätta vad vi tyckte om ämnet och vilket ansvar som institutioner bör ta och vilken press som utövas - och mitt favoritämne - hur hänsyn till hållbarhetsperspektivet som ska tas. Vi som institutioner eller bolag har olika uppdrag och förutsättningar. Men jag tycker att det är både sunt för debatten och bra för hållbarheten att vi i panelen var rörande överens om att det är bättre att stanna kvar i bolag som hamnar i blåsväder och jobba med dem än att sälja av.

Så länge bolagen lyssnar och rör sig framåt. Så långt så bra. Ibland hamnar debatten snett och det blir "De Goda" om säljer av bolag som har hamnat i blåsväder och "De onda" som stannar kvar. Ska vi förändra världen till det bättre handlar det om att som investerare arbete aktivt med bolagen så att de tar sitt ansvar på plats och ser till att inga incidenter sker igen.

Är bolagsstämman ett bra forum?

Vissa på seminariet tyckte att bolagsstämman inte är ett bra forum för att påverka, att ställa frågor om hållbarhet. Jag säger så här, ja det kanske kan tyckas att vi får pliktskyldiga svar från ledning och styrelse. Men det är väl alldeles utmärkt, vi får svaren och förändring sker, till det bättre. Det skulle kunna gå fortare och det skulle då kunna vara fler som tycker till om hållbarhet. Tillsynes och sist handlar det om att tycka till om risker och möjligheter i bolagen vi investerar i.

Jag vill att de bolag vi investerar ska vara de som har förstått vad som är framtiden vinnande koncept, på naturens och människans rättvisa villkor. Det handlar om smart företagande och det är jag övertygad om att alla inom finansbranschen är intresserade av.
Hållbarhet är en förutsättning för långsiktig trygg avkastning, vilket är viktigt för branschen. Genom trygga och etiska placeringar attraherar vi flest kunder inom vår sektor, kommun och landsting. Hållbarhetsfrågor är en fråga idag och i framtiden för våra kunder.

Vi påverkar som ägare, vi gör det aktivt och vi gör det tillsammans med andra aktiva ägare. Alltså, aktivt ägarinflytande innebär möjligheter tillsammans för att stärka företagande.

Till bloggens startsida

 

Tycker du det här var intressant? Dela gärna vidare