En vanlig dag som hållbarhetschef

2014-05-09

Vad gör en hållbarhetschef egentligen? Hur jobbar KPA Pension egentligen i praktiken med sitt hållbarhetsarbete? Alla dagar är så klart inte lika men igår var det som en typisk dag med bolagsstämma, seminarium och fantastiskt evenemang med en av våra samarbetsparter. Så, häng med!

I ett regnigt och blåsigt Stockholm samlas entusiastiska aktieägare på spelbolaget Betsson AB bolagsstämma. Jag representerar Folksam idag men inte KPA Pension då vi har uteslutit kommersiella spelbolag ur vår portfölj.

En enkel fråga påverkar

Vad gör egentligen då spelbolag inom hållbarhet? Ja, kanske inte väldigt mycket men de börjar ta små steg framåt vad gäller ansvarsfullt spelande och presenterar faktiskt en del intressanta initiativ och insikter. Jag ställer som vanligt en fråga på stämman och i dag frågar jag VD när det är dags att ta steget in FN:s Global Compact. Osäker på om han faktiskt kände till Global Compact men Betsson AB har precis anställt en CSR ansvarig som ska börja titta på det. Spännande om spelbolagen börjar att röra sig framåt. Jag tror att vi faktiskt där påverkade till att spelbolaget kommer att lägga in en ny växel. Vi återkommer för att se hur det går.

Catastrophe bonds 

Innan lunch springer jag vidare för att ansluta till Pensioner och förmåners seminarium – Jakten på avkastning. Vi är en samling talare som ska prata om varför det är nödvändigt att integrera hållbarhet i affärsstrategin för ökad lönsamhet. Jag kommer precis in under presentationen av ett nytt verktyg med Catastrophe Bonds - finansiella instrument mot naturkatastrofer. Intressant, klimatförändringar och efterkommande katastrofer kan vara den nya verklighetens vinnare för institutioner att placera i! Efter kaffet får jag förmånen att presentera om vilka utmaningar som branschen står inför och hur vi tillsammans behöver bli tydligare, mer transparanta och mer hållbara för att möta våra kunders värderingar. Det är stort att veta att 9 av 10 av våra kunder och 90% av kvinnor 21-29 år vill pensionsspara etiskt. Snacka om att etiken är framtidsfråga för pensionsbolagen!

Stoppa barnäktenskap

Sen eftermiddag glider jag in i glamourens värld när vår samarbetspartner Svenska FN förbundet lanserar ett nytt armband för sin kampanj Flicka som vi stödjer. Visste du att var tredje flicka i utvecklingsländer riskerar att giftas bort som barn? Otroligt starkt när Zinat Pirzadeh berättar om sitt eget liv och hur hon giftes bort som barn. Det är viktigt att fler engagerar sig för att barn ska få vara barn! Gå in på Stoppa barnäktenskap och ge ditt bidrag!

Stoppa barnäktenskap (FN:s hemsida)

 

Imorgon är det dags för rapportskrivande och intervju angående Grön investeringsbank.