Från ord till handling

2014-09-26

I veckan samlades världens ledare på ett klimatmöte i New York. Mötet är egentligen ett förmöte för att sätta ramarna inför de nya klimatförhandlingar i Paris nästa höst. Många experter menar att det är i Paris det kommer att avgöras om vi överhuvudtaget ska klara klimathoten.

Trots det ödesmättade budskapen har det rapporterats om en försiktig optimism från mötet i New York. Det råder nu både vetenskaplig och politisk enighet om det globala behovet av att begränsa klimatförändringarna och att det är hög tid att gå från ord till handling.

Jag blev extra glad över att Sverige är med och lanserar ett initiativ tillsammans med Storbritannien, USA och Australien om en fond med motsvarande 1,4 miljarder kronor som ska investera i gröna innovationer som kan hjälpa miljön. Fonden kallas Global Innovation Fund. Innovationer och nytänkande är viktiga pusselbitar till hur vi kan lösa problemen. 

Positivt är också att det för första gången rapporteras om att Kina pratar om utsläppstak och att landets utsläpp ska nå sin topp ”så snart som möjligt” för att därefter sjunka. USA, en annan utsläppsjätte presenterade att landet nästa år kommer att sätta klimatmål som börjar gälla 2020.

Nya förslag och initiativ 

Under mötet så presenterade Svenska fjärde AP-fonden ett förslag där de föreslår att stora fonder slutar investera i de företag som släpper ut mest koldioxid. Ytterligare ett initiativ som presenterades på mötet är att man vill få till en global beskattning av koldioxid. Jag tycker att båda förslagen är mycket bra och är viktiga pusselbitar.

Mötet tycker jag kan sammanfattas att vi kommit en bit på väg genom att alla enas kring problematiken med utsläppen men att vi har stora utmaningar framför oss. För att lyckas behövs både globala politiska överenskommelser och stora satsningar från det privata näringslivet. 

Förra veckan lovade jag att vi skulle avslöja vilka av våra kunder som får följa med oss till VI-skogen i Uganda.

Läs om vinnarna och juryns motivering här

Till bloggens startsida

 

Tycker du det här var intressant? Dela gärna vidare