Grattis Malala!

2014-10-10

I dag tilldelades modiga Malala Yousafzai Nobels Fredspris. En jättebra utnämning av en ung kvinna som utmanat talibanerna för flickors rättigheter till utbildning. Något som närapå kostade henne livet. Roligt är också att utnämningen kommer i samband med den internationella dagen för flickor den 11 oktober.

Svenska FN-Förbundet arbetar sedan flera år med projekt i både Etiopien och Kambodja i till exempel "Flicka" och "Skolmat ger kunskap". Sedan jag valdes in i FN-förbundets insamlingsstyrelse så känner jag än mer respekt och stolthet för vilken förändring som dessa projekt leder till.

KPA Pension har sedan 2008 ett samarbetet med Svenska FN-förbundet och vi kommer att fortsätta stödja flickor runt om i världen. Genom att stödja just flickors rätt till skolgång, utbildning och men också sin egen kropp, byggs starka och jämställda samhällen. Flickor världen över ska ha rätt att gifta sig med den hon själv väljer och inte riskera att bli bortgifta som barn utan att kunna gå klart skolan och skapa sin egen framtid. Det är det här mänskliga rättigheter handlar om i praktiken. Flickors rättigheter är förutsättning för hållbar utveckling.

Klimatkonferens nästa vecka

Nästa vecka står vi värd för en klimatkonferens (Carbon Disclosure Project) där vi tillsammans med andra investerare kommer att berätta om hur och varför vi arbetar med klimatfrågan. KPA Pension lade i våras in en högre växel för att få fart på vårt eget klimatarbete. Vi började då tydligare att mäta vårt eget koldioxidavtryck och genom denna kunskap har vet nu mycket mer om hur vi genom våra börsinnehav påverkar klimatet. Genom denna kunskap har vi bättre möjlighet att påverka företagen som vi investerar i att minska sin klimatpåverkan. Vi satsar nu på att utmana börsbolagen att bli ännu vassare på sitt klimatarbete. Mer om det senare.

Nyfiken på boken Jag är Malala? Gå in på vår Facebooksida 

 

Zinat Pirzadeh om sina erfarenheter

Jag vill gärna tipsa om Zinat Pirzadeh som nyligen utsetts till Svenska FN-förbundets goodwill ambasadör. Här talar hon om sina erfarenheter från barnäktenskap.Tycker du det här var intressant? Dela gärna vidare