Klimatpolitik i din vardag?

2014-12-08

Märker du av klimatförändringen? Kanske inte så mycket här uppe i Norden. Ibland läser vi i tidningen om sambanden mellan höjd temperatur och översvämningar som drabbar oss. Men sällan om de som påverkas direkt.

När jag sist var i Uganda med Vi-skogen och träffade en av de bönder som har utbildats av organisationen fick vi se en annan verklighet. Regnet kommer inte längre som det har gjort. Torkan drabbar skördar och det är viktigt att börja samla vatten på ett annat sätt än som varit nödvändigt förr.

Vem ska betala och hur rättvist ska det vara?

Vi i vår rika värld släpper ut väldigt mycket västhusgaser per person men effekten av den klimatförändring som sker drabbar människor i utvecklingsländer. Hur ska vi då lösa framtidens klimatpolitik? Från 1 december till 12 december pågår en förberedande konferens klimatförhandling i Lima, Peru. Miljöorganisationer tar sats, politiker från 196 länder är på plats och näringslivet tar större utrymme än någonsin för att lösa framtiden gemensamma utmaning. Hur ska vi se till att hålla nere jorden medeltempertur på en ökning under 2 grader till 2050? Hur mycket ska olika länder minska sina utsläpp, vem ska betala och hur rättvist ska det vara?

Målen för framtiden

Målet med konferensen i Lima är att besluta om hur enskilda länders åttagande ska utformas och lägga fram ett förslag till avtal till nästa konferens i Paris i november. Då i Paris i november 2015 måste ett avtal skrivas på för att vi ska lyckas att hejda uppvärmningen. I skrivande stund vet vi inte vilken svensk miljöpolitik som kommer att gälla, vilken regering vi har nästa år men vi vet att vi har ett starkt näringsliv som har möjlighet att minska sina utsläpp och bli mer energieffektiva. Följ utvecklingen och hur vi som investerare kan engagera oss än mer för att få fler företag att bli mer klimatsmarta.

I dagarna kan du följa klimatförhandingar på plats i Lima. 

Följ konferensen

 

Tycker du det här var intressant? Dela gärna vidare