Öppna era hjärtan och lär tillsammans

2014-10-10

Får man säga öppna era hjärtan längre eller är det att bli förknippad med ett visst sommartal? Oavsett var den politiska tillhörigheten ligger så behöver vi verkligen titta över gränserna för att kunna hitta lösning till miljöproblem, stoppa utnyttjande av människor och förstå hur vi ska kunna motverka korruption.

Tittar vi till våra närmsta grannar i norra Europa och kanske främst i Baltikum så delar vi många likheter och gemensamma utmaningar men har ändå så väldigt olika förutsättningar. Det är därför extra roligt att få vara värdföretag i Svenska Institutets management program för norra Europa. Vi hade i onsdags en hektisk dag där vi jobbade med hållbarhet och kulturella skillnader eller likheter. Efter en tuff rekrytering får nu 20 högutbildade erfarna företagsledare från länder som Ukraina, Estland och Litauen möjligheten att lära och inspirera oss tillsammans till ett bättre arbete. Vi har så mycket att tjäna på att blicka ut och ta in, att lära tillsammans!

Internationella dagen för flickor

På lördag den 11 oktober är det den internationella dagen för flickor. Från Sverige ut i Etiopien och Kampodja jobbar Svenska FN-förbundet med projekt som Flicka och Skolmat ger kunskap. Sen jag kom med i FN-förbundets insamlingsstyrelse så känner jag än mer respekt och stolthet för vilken förändring som projekteten leder till. KPA Pension har samarbetet med Svenska FN-förbundet sedan 2008 och kommer att fortsätta stödja flickor runt om i världen. Genom att stödja just flickors rätt till skolgång, utbildning och men också sin egen kropp byggs starka samhällen. Flickor världen över ska ha rätt att gifta sig med man de själva väljer, att inte bli bortgifta som barn utan kunna gå klart skolan och skapa sin egen framtid. Det är verkligen vad mänskliga rättigheter handlar om och ryggraden i hållbar utveckling. 

Läs mer om kampanjen flicka (FNs webbplats)

 

Carbon Disclosure Project

Nästa vecka står vi värd för en klimatkonferens (Carbon Disclosure Project) där vi några investerare tillsammans med företag ska berätta mer om hur och varför vi arbetar med klimatfrågan. KPA Pension lade i våras in en annan växel för att få skjuts på vårt eget klimatarbete.

Vi började då tydligare mäta vårt koldioxidfotavtryck och vet då mycket bättre hur vi genom våra börsinnehav påverkar klimatet. Och har möjlighet att minska påverkan. Klimatfrågan är i allra högsta grad en internationell fråga. Vi satsar nu på att utmana börsbolagen att bli ännu vassare på sitt klimatarbete. Vi hörs mer om det!

Glöm inte att lägga en slant på lördag till världens flickor, det gör vi.

Tycker du det här var intressant? Dela gärna vidare