Om en av de vidrigaste företeelserna som finns

2014-10-17

Minns ni Lukas Moodysons film Lilja 4-ever som hade premiär 2002? Filmen handlade om en flicka från Litauen som såldes som sexslav i Sverige och som slutade med att hon tog sitt liv i Malmö. Jag har nog aldrig blivit så illa berörd av någon film.

Trots att filmen nu har många år på nacken är den idag mer aktuell än någonsin. FN uppskattar att cirka fyra miljoner människor årligen blir utsatta för trafficking. Av dessa är 1,2 miljoner barn. De allra flesta av dessa människor utsätts för sexuella ändamål, det vill säga prostitution av olika slag. 

Det handlar om den otäckaste formen av kränkning av mänskliga rättigheter och att den här företeelsen drivs av en efterfrågan. De här problemen måste lösas på flera plan. Ett plan är att som företag agera för att motverka den här formen av kränkningar. Man kan utbilda anställda i attityder och sätta upp regler och riktlinjer om vad som gäller på tjänsteresor. Ämnet får inte tabubeläggas utan måste ingå som en naturlig del i företagens hållbarhetsarbete.

Vad jag och du kan göra

På det personliga planet handlar det om att det faktiskt gör skillnad att ta ställning, att ta upp ämnet och bryta tabun. Våga prata om detta viktiga ämne! Vad gör vi som pensionsbolag? Vi investerar i företag som har verksamhet världen över. Vi kan driva debatt och vi kan också ställa frågor och ställa krav på de företag vi har investeringar i. Vi har sedan i våras samarbetat med organisationen Real Stars för att börja lyfta frågan inom näringslivet. Vi investerar inte i bolag som har som affärsidé att framställa pornografiskt material, då vi vet att det finns en tydlig koppling till trafficking och männsiskohandel till denna brasch. Tillsammans med Real Stars lyfter vi frågan till och väcker debatt mot trafficking.

Läs mer om Real Stars

 

I dag släpper vi en undersökning kring hur svenska folket ställer sig till att deras pensionspengar investeras i porr.

Läs mer härTycker du det här var intressant? Dela gärna vidare