När premiepensionsvalet är över börjar det på allvar för KPA

2000-11-16

Målet för KPA har hela tiden varit inriktat mot tjänstepensionsvalet för anställda inom kommun och landsting. Det är 900 000 människor som ska göra sitt val och för första gången placera en del av sin tjänstepension.

Med tre nya reklamfilmer, som börjar sändas den 15 november, påminner KPA om sin etiska inriktning på ett provocerande sätt. Reklamfilmerna visar en kvinna som skulle kunna arbeta på vilken bank, vilket fond- eller försäkringsbolag som helst. Hon försöker övertyga tv-tittarna om att god avkastning bara går att få genom att placera sina pengar i vapen, olja och tobak. Filmerna avslutas med att slå fast att det finns ett etiskt alternativ - KPA. Där du kan få god avkastning utan att placera i vare sig vapen, olja eller tobak.
- Vi vill vara tydliga. De som väljer KPA för sin tjänstepension ska inte behöva tveka över hur pengarna förvaltas, säger Carina Lundberg, vd KPA Fonder.

- Vår etiska inriktning är något som speciellt kvinnor känner starkt för. Det visar våra egna undersökningar och det visar resultatet hittills i premiepensionsvalet. Det arbetar 80 procent kvinnor inom kommun- och landsting. Det känns självklart att välja att kommunicera etiken så tydligt som vi gör under tjänstepensionsvalet, säger Carina Lundberg.

Fakta om PFA 98

PFA 98 berör dem som är födda 1938 eller senare och är anställda inom den kommunala sektorn, har månadslön och arbetar minst 40 procent av heltid. Avtalet gäller från 28 års ålder. En del av tjänstepensionen får individen placera själv, individuell del. Det är val av placering av den delen som nu ska göras. Det rör sig om 1-4,5 procent av lönen beroende på arbetsplats. Man ska välja försäkringsbolag och om pengarna ska placeras i en traditionell pensionsförsäkring eller i en fondförsäkring. Valet sker under perioden oktober-december. Om man inte gör något val så placeras pengarna i en traditionell pensionsförsäkring med återbetalningsskydd hos KPA Liv.

För mer information

Frågor om KPAs placeringspolicy kontakta: Carina Lundberg, vd KPA Fonder
Tel: 08-665 48 56, 070-634 29 89

Frågor om PFA 98 kontakta: Kerstin Grönwall, projektledare pensionsvalen, KPA
Tel: 08-665 48 57, 070-372 27 97
KPA pressjour, tel: 070-652 62 20

)