KPA Pension säljer Bridgestone när barnarbetet inte stoppas

2007-08-29

KPA Pension har beslutat att sälja hela sitt innehav i Bridgestone, en av världens största däcktillverkare. Bolaget kan inte garantera att barnarbete inte förekommer i Liberia.

KPA Pension har ställt kritiska frågor till Bridgestone Corporation men inte fått något tillfredsställande svar. Bridgestone har huvudkontor i Tokyo, 13 000 anställda över hela världen och kända varumärken som Firestone. KPA Pensions frågor gällde bland annat hur Bridgestone kontrollerar och följer upp att barn inte arbetar på plantagen i Liberia. Hur garanterar Bridgestone att barn inte tvingas hjälpa sina föräldrar i arbetet? Och hur ska barnen som föds på plantagen få födelsebevis och därmed kunna gå i skolan?

Bakgrunden är att FNs delegation i Liberia slog larm om barnarbete på gummiplantagerna i landet för ett år sedan. Varje arbetare måste tappa gummi ur 1125 gummiträd per dag för att få sin dagslön på 3,19 dollar. Ett arbete som tar 12-14 timmar varje dag. Därför krävs hjälp av familjen, ofta barnen, för att få ut lönen. Detta strider mot KPA Pensions etiska placeringsregler om mänskliga rättigheter. Och samtliga närmare 48 000 aktier säljs.
- Det är tråkigt att Bridgestone inte verkar intresserat av att ta tag i problemen i Liberia. Vi försöker alltid föra en dialog för att kunna påverka bolaget att upphöra med barnarbete. När detta inte går och det inte har kommit tillförlitliga rapporter om att problemet är löst måste vi ibland ge upp och sälja innehavet. Självfallet förklarar vi också tydligt anledningen till varför vi utesluter bolaget, säger Bertil Repfennig, vd i KPA Pension.

Freesport-McMoRan förstör miljön

KPA Pension har också beslutat att sälja alla - drygt 27 000 - aktier i USA-baserade gruvbolaget Freesport-McMoRan. Miljöorganisationer, aktieägare och myndigheter har i flera år kritiserat bolaget för att förstöra miljön kring gruvan i Indonesien. Gruvavfall slängs i vattnet omkring gruvan och skadar allvarligt vattenområden i närheten liksom den övriga miljön.
- Tyvärr har Freesport-McMoRan inte åtgärdat problemen i Indonesien. Därför ska vårt innehav säljas och företagsledningen informeras om varför vi ratar bolaget. Naturligtvis hoppas jag att de båda bolagen ska åtgärda problemen. Vår målsättning är att utförsäljningarna ska fungera som påtryckning och att bolagen ska ta ansvar för miljö och mänskliga rättigheter, säger Bertil Repfennig.

För mer information kontakta:

Bertil Repfennig, vd KPA, tel 08-665 48 49 Birgitta Hammarström, presschef, tel 08-665 06 34, 0734-39 33 37

)