Varför är pensionen så krånglig?

Nästan alla tycker att pensionssystemet är svårt att förstå. Känslan av att inte förstå leder ofta till att man känner sig osäker på vilka val man gjort och vilka val man bör göra. Du som upplever det så är verkligen inte ensam. Men varför är pensionssystemet så krångligt? Och måste det vara så?

Thomas Månsson, pensionsexpert

Vi har frågat vår pensionsexpert, Thomas Månsson, om han har något bra svar:

”Många upplever tjänstepensionen som extra krånglig. Det beror på att det finns så många olika tjänstepensionsavtal som alla ser olika ut. Eller, de är ganska lika i huvudsak men skiljer sig åt i vissa delar, de har anpassats till olika avtalsområdens olika förutsättningar. Har du bytt jobb flera gånger under ditt yrkesliv kan du därför ha flera olika tjänstepensioner när det är dags att gå i pension. Det är oftast det som upplevs som krångligt. Och många tycker att det är svårt att greppa hur de olika tjänstepensionerna fungerar.

Egentligen behöver man inte sätta sig in i detaljerna. Fack och arbetsgivare har nämligen sett till att pensionspengarna har en bra placering utan att du behöver göra något. De har gjort jobbet åt dig, så att säga. Så är du inte intresserad på riktigt behöver du inte fördjupa dig i hur tjänstepensionerna fungerar.

Hela pensionsbranschen jobbar för att det här med pensioner ska vara så enkelt som det bara går. Till exempel kommer du som funderar på hur och när du ska ta ut din pension att bli hjälpt av en tjänst som minpension.se lanserar under 2019. 

Sist men inte minst: Det viktigaste är att jobba hos en arbetsgivare som har tjänstepension, allra helst kollektivavtalad tjänstepension.”

 

Hur mycket behöver du egentligen veta?

För dig som har några år kvar innan det är dags för pension räcker det ofta med att veta att du har en tjänstepension. Som kommun- och landstingsanställd så är det vi på KPA Pension som tar hand om din tjänstepension. Om du inte har gjort något eget val så har du din tjänstepension i en så kallad traditionell försäkring. Det är ett tryggt och bra alternativ med låga avgifter.

Ett tips är dock att någon gång per år logga in på minpension.se så kan du se hela din pension. Alltså; den allmänna pensionen, tjänstepensionen och om du har ett eget pensionssparande. Där ser du också en prognos på hur mycket du kan få i pension den dag det blir aktuellt.