Frågade du om tjänstepension vid din senaste anställningsintervju?

Med handen på hjärtat så är nog svaret nej för de flesta. En färsk undersökning visar att det pratas tjänstepension vid endast en av tio anställningsintervjuer. Det är faktiskt inte så konstigt eftersom de flesta sällan funderar på pensionen. Särskilt inte yngre.

Men det är synd, för tjänstepensionen är viktig, faktiskt den allra viktigaste anställningsförmånen. För den kommer att stå för en stor del av din totala pension när den dagen kommer.

Är du ung så räcker det med att veta att tjänstepension ingår i jobbet du söker. Så mycket mer behöver du inte göra.

Har du lite mer arbetslivserfarenhet kan det vara bra att skaffa sig lite koll. Ett tips är att logga in på minpension.se, där du ser alla delar in din pension. Där kan du också se ungefär hur mycket du kan komma att få i pension när det blir dags.

Vi har frågat några kunder om de pratade om tjänstepension vid sin senaste anställningsintervju:

Sara, 18 år

sara401x534.jpg

Sara jobbar som timvikarie på en förskola, parallellt med studier i pedagogik. Hon berättar att hon tycker tjänstepension är viktigt men inget hon tog upp vid anställningsintervjun eftersom hon visste att det ingår när man jobbar i kommunen. Arbetsgivaren pratade inte heller om tjänstepension, men däremot informerade de om både fack och a-kassa.

Johan, 54 år

johan-401x534.jpg

Johan arbetar sedan september som skolchef i en medelstor kommun. Johan säger att pension inte är något han tänker på eller är intresserad av, men att han kanske borde engagera sig mer. Men trots sitt ointresse har han sedan 30 år sparat en mindre summa varje månad i ett privat pensionssparande. När han intervjuades för sitt nya jobb pratade man inte om tjänstepension specifikt, men arbetsgivaren berättade att lön, förmåner och pension följer kollektivavtalet.

Kevin, 34 år

kevin-401x534.jpg

Kevin jobbar på en daglig verksamhet för personer med funktionsvariationer. Kevin berättar att han tidigare inte har funderat så mycket på tjänstepension. Men nu när han har jobbat i Sverige under några år känns det viktigare. Tjänstepension var dock inget som hans arbetsgivare tog upp vid anställningsintervjun, inte heller pratade det om andra förmåner. Däremot har Kevin fått lära sig mer om pension av sina kollegor.