Dina pensionspengar bidrar till en hållbar värld

Som pensionsbolag har vi hand om en massa pengar, närmare bestämt 200 miljarder kronor. Det är pengar som en dag ska betalas ut i pension till dig och ungefär en miljon andra som idag jobbar i kommuner och regioner runt om i landet. Men i väntan på att ni ska gå i pension så kan faktiskt pengarna göra nytta redan idag. Till exempel hjälper de oss att ställa krav på företagen vi investerar i.

Som en stor ägare har vi en moralisk skyldighet, inte bara att se till att du ska få en trygg pension, utan även att se till att pengarna bidrar till en hållbar värld. Alla investeringar som görs utgår ifrån våra etiska placeringskriterier. Till exempel kan du vara säker på att dina pensionspengar aldrig placeras i företag som sysslar med tobak, alkohol, spel eller vapen. Vi investerar inte heller i pornografi. En del av pengarna placerar vi i svenska företag. Och just de svenska bolagen har vi stora möjligheter att påverka. Bland annat genom att utnyttja vår rösträtt och ställa frågor på bolagsstämmor. 

 

Vi frågar om klimatförändringarna

Vi försöker närvara på alla svenska bolagsstämmor där vi är ägare och i år har vi hittills närvarat på 37 bolagsstämmor. För de utländska aktierna kan vi rösta genom ombud. En av de allra viktigaste och mest akuta frågorna just nu handlar så klart om klimatet. Därför har vi både i år och förra året ställt frågor till bolagens vd och styrelser om hur de hanterar och bedömer riskerna med klimatförändringarna.

Är du nyfiken på vad de olika bolagen svarade på våra frågor? Då kan du läsa vår bolagsstämmorapport för 2019 (pdf)