Goda pensionsråd kan bli dyra – så undviker du fällorna

Har du blivit kontaktad av företag som erbjuder olika pensionstjänster? Då är du inte ensam. Det finns många som vill placera dina pensionspengar. Men tänk på att råden sällan är neutrala, eller ens särskilt billiga. Du behöver också ha koll på avgifterna. De kan göra stor skillnad i slutänden.

Vem i hela världen kan man lita på?

Det finns många som vill hjälpa dig att förvalta dina pensionspengar. Till exempel finns det förvaltare som erbjuder sig att placera dina premiepensionspengar mot en avgift på cirka 400-1 500 kronor om året. För att täcka denna kostnad måste dina fonder gå mycket bättre än genomsnittet. 

Det finns även förvaltare som erbjuder sig att hantera din tjänstepension mot avgifter. Här är det också värt att vara vaksam och jämföra kostnaderna mot resultatet.

En annan fälla är när du tar eller sätter om ditt bolån. Bankerna erbjuder ofta rabatt på räntan mot att du flyttar över ditt pensionssparande till bankens försäkringsbolag. Det kan vara frestande. Men frågan om vem som ska förvalta pensionen är viktigare än så. Risken finns att du förlorar mer på flytten än du vinner på en lägre boränta. Funderar du på att flytta pensionssparande av olika slag bör du noga jämföra alternativen och granska flera alternativ.

Ha koll på dina rättigheter i en säljsituation

Om du får råd om placeringar måste rådgivaren, enligt lagen, gå igenom hela din ekonomi noga. Du har rätt att få med dig ett protokoll som visar de råd du har fått. Läs noga igenom innan du skriver under protokollet. Ta gärna med dig någon vän eller familjemedlem till rådgivningsmötet. Då är ni två som hör all information och kan diskutera den efteråt. Var försiktig med vad du köper för produkter. Ta hellre hem materialet och läs igenom i lugn och ro. Du har rätt att få veta vilka provisioner och andra ersättningar som rådgivaren får från olika bolag.

Avgifterna har stor betydelse för din slutliga pension

Pensionssparandet är ett sparande under lång tid. Hur dina pensionspengar kommer att växa kan du inte säkert veta. Men vilka avgifter du betalar för att pensionsbolagen ska ta hand om dina pengar kan du ha koll på. Och även om avgiften bara är några procent äter den upp mycket av kapitalet över tid. Därför är det så viktigt att ha koll på vilka avgifter du betalar.

För premiepensionen kan förvaltningsavgifterna för de valbara fonderna variera kraftigt. När det gäller tjänstepensionen för dig som jobbar inom kommun och region har fack och arbetsgivare pressat ner avgifterna. Men det är ändå bra att jämföra dem. Inom privat pensionssparande kan du stöta på både låga och mycket höga avgifter, så var observant!

Av två likvärdiga fonder – välj den billigare

Tänk dig att du har två fonder med likvärdiga placeringar och som växer lika mycket. Den ena har en avgift på 0,5 procent och den andra på 2 procent. Då förlorar du nästan en fjärdedel av ditt kapital om du väljer den dyrare fonden.