Så skyddar du dina pensionspengar från effekterna av corona

Coronapandemin har inte bara påverkat människors hälsa. Den har också skapat stor oro på världens börser. I det här läget är inte så konstigt att många känner oro för den egna ekonomin och pensionssparandet. Kommer det att finnas några pengar kvar när det väl är dags att gå i pension?

Hur du ska tänka kring pensionssparandet och hur det påverkas av den rådande situationen beror främst på hur långt du har kvar.

Du som har många år kvar till pension

Om du har många år kvar i arbetslivet så kommer ditt sparande med största sannolikhet att hinna hämta sig från de effekter vi ser nu. Pensionssparande är ett långsiktigt sparande. Det kommer att vara stökigt i omvärlden i perioder. Men när börserna går ned vet vi att de som regel återhämtar sig över tid. Ditt sparande kan klara av både en och två lågkonjunkturer.

Du som börjar närma dig pension

För dig som närmar dig pensionen och känner oro; se över dina pensioner och hur de är placerade. Logga in på minPension där du ser alla delarna i din pension. Har du fonder med hög risk kan du överväga att byta mot tryggare alternativ som till exempel en bland- eller räntefond eller en traditionell försäkring. Tänk gärna på att sprida riskerna genom att välja fonder med olika risknivåer eller som investerar i olika branscher. Det gäller särskilt om du har valt fonder med lite högre risk.

Ditt sparande hos oss

Om du inte har valt att placera dina fondpengar själv har du vår åldersanpassade entrélösning SmartPension. Det är ett sparande där pengarna flyttas från vår aktiefond till en tryggare blandfond när du fyller 50 år. Det är för att minska risken i ditt sparande när du närmar dig pensionen. Har du däremot valt att välja fonder själv kan det vara en god idé att se över riskerna. Oavsett om du är kvar i vår entrélösning eller har valt fonder själv så kommer ditt pensionssparande hos oss att betalas ut från en traditionell försäkring med en garanterad del.