Tips för en hållbar jul

Det finns några smarta och hållbara val du själv kan göra under julen, om du vill. Här har vi samlat våra bästa tips för hur du kan få en mysig och hållbar jul med både julklappar, julstämning och julmat.

Julklapparna

Årets julklapp är en evenemangsbiljett, ett perfekt hållbart julklappsalternativ. Upplevelser av olika slag passar också bra till alla oss som ”redan har allt”. Annars funkar närproducerade delikatesser för de flesta. Vem blir inte glad för en burk hemkokta kolor? Men julklapparna är så klart viktigast för barnen. Ett hållbart alternativ är att köpa begagnade leksaker. Håll koll på Blocket eller Tradera som svämmar över av leksaker som knappt är använda. Bra för både plånboken och klimatet.

Julmaten  

För många är julmaten det allra viktigaste med julen och det är kring julbordet släkt och vänner samlas. Det allra viktigaste för ett hållbart julbord är att bara servera mat som är god. Då kommer den med största sannolikhet att ätas upp. Grisfötterna, syltan och doppet i grytan kanske trots allt spelat ut sin roll? Ett hållbart julbord innehåller i stället mängder med grönt. Hitta nya spännande recept med kål i olika färger och servera en stor sallad med valnötter och apelsiner. Gratänger med potatis eller andra rotfrukter passar också bra på julbordet. Har du svårt att tänka dig ett julbord utan skinka, korv och köttbullar ska du se till att köpa Kravmärkt svenskt kött. Och när det finns många gröna alternativ kanske man kan minska lite på mängden kött.

Se också till att det finns goda alternativ till eventuella veganer, vegetarianer eller gäster som av andra skäl inte äter till exempel fläsk. Ålen skippar vi helt. Den är akut hotad och bör stanna i havet. Sist men inte minst, ta till vara på all mat och laga nya rätter av det som blir över.

Julljusen 

Visst är det mysigt med alla julstjärnor som lyser i vinternatten? För att få till den rätta julstämningen tänder vi ljus i mängder kring jul; levande ljus, julbelysning och lampor. Därför är det viktigt att välja ljus och belysning som ger så lite avtryck som möjligt. När det kommer till levande ljus är det bra att kolla innehållsförteckningen och undvika ljus av paraffin som framställs från fossila källor. Och se till att återvinna den lilla aluminiumbehållaren från värmeljuset.

Många har drabbats av att elpriserna har skjutit i höjden denna vinter. För en energieffektiv jul är ett bra tips att välja LED-belysning i adventsljusstakar och julstjärnor. Den största elförbrukningen kommer dock från surfande och mediekonsumtion, så lägg undan surfplattan och samlas istället vid ett brädspel. Mycket mysigare och roligare för alla!

Julgranen

Granar som inte barrar kan vara lockande. Men dessa ädelgranar är tyvärr inte så bra ur miljösynpunkt, eftersom de kräver både gödsel och bekämpningsmedel vid odlingen. Välj hellre en vanlig svensk julgran som dessutom doftar gran. När julen är slut ska granen återvinnas så klart.

Man skulle kunna tro att plastgranen är ett hållbart alternativ eftersom den används år efter år. Men tyvärr är den en värsting ur miljösynpunkt om man tar hänsyn till produktion, transporter och hantering vid avfall.

KPA Pension bidrar till en bättre jul för människor i social utsatthet

KPA Pension skänker det här året en julgåva till Stadsmissionen. Vi hoppas att vårt bidrag kan göra julen lite bättre för människor som lever i social utsatthet.

Läs mer om Stadsmissionens arbete