På besök hos centret som lärde ut om Agroforestry

Dag 13-14 - Hem till vardagen med lärdomar

6 november
Efter två händelserika veckor med många intryck och tänkvärda lärdomar var det dags att packa väskorna och bege sig mot flygplatsen. 

Våra chaufförer hade med sig en liten överraskning till oss på morgonen som bestod av friterade gräshoppor. Spännande att ha smakat, men inte det som står högst på min lista över favoritmat. Gräshopporna svärmar runt Viktoriasjön i perioden november-december, under vilken man överallt kan hitta stånd som säljer denna delikatess.

På vägen till flygplatsen hann vi besöka ett center där man undervisade om agroforestry  och ett sjukhus för HIV-positiva där vi passade på att lära oss om deras arbete och delade med oss av det som vi inte behövde i våra reseapotek. Utöver detta träffade vi även en bonde som entusiastiskt visade oss runt på sin mark, och stolt berättade vad allt han lärt sig från VI-skogen, och hur det gagnat honom och hans familj. Nu försöker han att få fler av sina grannar att inse vinsterna med hållbart jordbruk. Det var tankvärt att se grannens bananplantor som var knappt hälften så höga. Han använder sig inte av agroforestry.

När vi skulle lämna byn träffade jag på några barn som jag bestämde mig för att ge lite kex som jag hade kvar från tidigare dagar. Det gjorde ont i själen att se hur de till en början nästan var helt förstummade av att jag gav dem mat till att sedan vräka i sig av kexen. Man får perspektiv på saker och ting. Här hemma klagar vi på att mataffären till exempel inte har just den smaken på yoghurten som vi ville ha. Det är en konstig värld vi lever i. Efter detta sista stop bar det av mot flygplatsen och längre norrut via återigen Addis Ababa.

 

7 november
Tidigt på morgonen landade vår lilla grupp återigen på Arlanda flygplats,

Och jag tror att vi alla på något sätt hade fått med oss en upplevelse för livet från denna resa. Med löften om att ses snart igen skildes våra vägar åt och folk försvann norr- och söderöver. Det var dags att återgå till vardagen, men ändå men en annan underton, och med många nya lärdomar. 


 

Tillbaka till Resdagbokens förstasida