Dag 3 - ett första möte med Agroforestry

27 oktober
Idag vandrade vi i Lake Mburo National Park. Vår guide blev glatt överraskad när vi berättade för honom att vi skulle besöka VI-skogens agroforestry-projekt senare under vår resa. 

Det visade sig att han själv brukade sin familjs jord genom agroforestry. Han berättade stolt om hur bra det hade gått för honom, och att han var väldigt nöjd med hur han nu brukade sin jord. Under vår vandring berättade han om att det var svårt för en del av lokalbefolkningen att acceptera att Lake Mburo hade fått nationalparksstatus.

Ända fram till 1983 hade de fått valla sina djur i områdena de nu inte fick nyttja. Man har dock börjat samarbeta med lokalbefolkningen, och när undervegetationen har blivit så tät att man behöver röja den för djurens skull ber man dem att komma in och hjälpa till. De buskar och dylikt som huggs ner får de ta med sig hem för att använda som ved. Vandringen började med att vi såg dagsfärska lejonspår på vägen. Vi ackompanjerades hela vägen av vacker fågelsång och diverse insekters hummande ljud. Vi träffade på antilopdjur, zebror, bufflar och många spännande färgglada fåglar, bland annat Ugandas nationalfågel – krontranan, en otroligt vacker fågel som bland annat pryder landets flagga.

Djuren rör sig mellan olika delar av parken beroende på dygnets timmar och vi fick bland annat beskåda flodhästars sovplatser, långt från sjöns strand. Växtligheten var växlande, med träd, buskar, blommar och gräs. Däribland fanns även medicinalväxter vars användningsområden sträckte sig från substitut för tandborstar till att bota magknip. Under lunchen, som vi åt vid Lake Mburos kant kom ett riktigt tropiskt ösregn; regnet kändes som en vägg, och hela miljön runtomkring sjön förändrades.

Det var verkligen ögongodis.

 


 

Tillbaka till Resdagbokens förstasida