Dag 6-7 - Kyamburaravinen

30 oktober
Kyamburaravinen är hemmet för en grupp schimpanser på 23 individer. De har blivit isolerade från resten av schimpanserna i området då man odlat upp marken som förband de olika skogarna förr om åren. Nu riskererar denna familj att dö ut på grund av inavel. 

Vi började med att benundra den vackra utskikten, för att sedan ta en rask och brant promenad, ackompanjerad av flodhästarnas rop, ner till botten av ravinen där spejare hade hittat fram till schimpanserna.

Till en början satt de och vilade i ett träd, men efter en stund blev det liv i skogen, och vi hade schimpanser både framför och bakom oss. Schimpanserna är duktiga på att använda verktyg och slår bland annat sönder hårda frukter för att äta upp innanmätet och sedan använda skalet för att skopa upp vatten för att kunna dricka ur floden.

När de är klara med det förstör de sin ”mugg” för att inte en annan schimpans ska få tag på samma och bli sjuk av sin kompis bakterier. Klokt! Däremot är de inte alltid kloka, utan ägnar sig ibland åt att bli fulla på en viss frukt. Vad tossiga de är! När vi sedan begav oss tillbaka mot Masaka passade vi på att köpa te direkt från ett teplantage.

 

31 oktober
Resedag, med många långa timmar i bussen, men genom otroligt vackra landskap och spännande byar.

Efter en hel dags resande kom vi fram till Buhoma, vårt hem de närmaste dagarna. Jag bodde in mig i mitt vackra gröna campingtält med kaklat (!) badrum och världens vackraste utsikt. Kvällen avslutades med middag bestående av fisk och grönsakscurrygryta medan regnet öste ner över regnskogen.


 

Tillbaka till Resdagbokens förstasida