Dag 8 - Bergsgorillor!

1 november
Efter en något kall natt i mitt tält, var det frukost med färsk frukt och spansk omelett. Vid kvart i åtta begav vi oss mot den plats där vi skulle samlas för vår gorilla-upplevelse. 

Allt började med regelgenomgång. Man är rädd för att våra (människans), sjukdomar ska överföras till gorillorna och leda till att de blir sjuka av till exempel ett helt vanligt förkylningsvirus. Vi blev även tillsagda att hålla oss minst sju meter från gorillorna, men väl uppe hos dem skulle det visa sig att vi fick mycket mer närkontakt än så….

Vi skulle nu upp till Habinyanja-gruppen, en grupp på 18 individer med flera ungar. Av de gorillor som finns i Bwindi, har man bara valt att vänja 3 familjer till turister. Med minibuss tog vi oss på småvägar, med tveksam framkomlighet.  När minibussen började att strejka, gick vi sista biten.  Vi kom fram till en by, där det var sorgligt att se hur barnen var klädda, och hur tunna de var.

Till en början vandrade vi genom åker och betesmark, för att sedan fortsätta in i regnskogen. Terrängen där var relativt tuff, med gott om taggiga buskar och rötter att hålla uppsikt efter. Jag föll på rumpan mer än en gång under strapatsen. Väl framme hos gorillorna, såg vi hur de flesta av dem låg och vilade tillsammans. Flera av familjens ungar var där. Efter en stund blev det dock dags att äta och gorillorna begav sig iväg på sin jakt efter föda, med oss hack i häl. Vi följde dem, nu utan ryggsäckar och vandringsstavar, vilket visade sig mycket svårare.

Till och från var de riktigt nära oss. Mot slutet blev silverryggen lite irriterad och gav ifrån sig ett riktigt läskigt läte.  Efter drygt en timme, var det så dags för oss att lämna våra vänner och bege oss tillbaka. Den medhavda matsäcken spisades strax utanför skogen, med en utsikt av hög kvalitet. Vägen tillbaka gick genom ett te-plantage och utmed vägen fanns ett par hus, där vi stannade till och köpte skålar gjorda av gräs från en äldre kvinna. Tillbaka i byn köpte jag en teckning av barnen, föreställande en gorilla-familj.  Vi åkte sedan tillbaka för ”examen” med bland annat diplom, och uppmaningen att fortsätta dela med oss av kunskapen vi hade fått om bergsgorillorna. På kvällen gick vi en promenad i byn, köpte lite souvenirer och tittade på en föreställning som ett barnhem höll i. De var otrolig energiska, och framförde bland annat en gorilla-dans! Jag köpte två teckningar till av barnen där för att stötta deras skolgång. 


 

Tillbaka till Resdagbokens förstasida