Fondförsäkring - större möjlighet, högre risk

Den privata fondförsäkringen är en pensionsförsäkring där du sparar i en eller flera av de etiska KPA-fonderna. Här har du inget garanterat pensionsbelopp, men har i stället möjlighet till högre avkastning.

Information för dig som har en privat fondförsäkring hos oss

Information privat fondförsäkring

Du väljer själv i vilka fonder ditt pensionssparande ska placeras och kan därför påverka vilken risk  du vill ta. Vi har fyra etiska fonder med olika riskprofiler, från ren aktiefond till räntefond, att välja bland.

Det här ingår i KPA Privat Fondförsäkring

  • Ålderspension från 65 år – Du kan ta ut ålderspensionen redan från 55 år eller skjuta upp den längst tills du fyller 70. Normalt betalas pensionen sedan ut under fem år, men du kan förlänga tiden upp till 20 år.
  • Återbetalningsskydd – Du tryggar för familjen genom att ditt pensionskapital betalas ut till dem om du dör. Återbetalningsskyddet är frivilligt och går lätt att välja bort om du så önskar.

Långsiktigt sparande

Pensionssparande är ett långsiktigt sparande. Vi tror inte på snabba klipp, utan gör allt vi kan för att du långsiktigt ska få en så bra avkastning som möjligt. Våra fonder har en bra historisk avkastning och har levererat när det varit oroligt på börsen. 

Tänk på att...

...historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Aktuell och historisk avkastning

Under aktuell avkastning kan du följa och se historik för KPAs Etiska fonder. På Mina sidor kan du se utvecklingen för dina egna fonder

 

Låga avgifter viktigt

Låga avgifter är viktigt vid långsiktigt sparande. Årsavgiften för den privata fondförsäkringen är 144 kr, samt en förvaltningsavgift på 0,5 procent av pensionskapitalet. Du betalar även en förvaltningsavgift på 0,4 procent av pensionskapitalet till fondbolaget. Det är en av de lägsta avgifterna i branschen, jämför oss gärna med andra bolag. 

Du kan byta fonder

Du betalar ingen reavinstskatt när du byter fonder, istället betalar du en avkastningsskatt som för närvarande  är cirka 0,41 % av ditt pensionskapital. Försäkringens värde är fritt från förmögenhetsskatt. Du betalar inkomstskatt när försäkringen börjar betalas ut. 

 

Relaterade dokument

Jag kan hjälpa dig!

kundservice-paulo-frilagd.png
Telefon
Öppettider
Måndag-Fredag
07:30-17:00
Telefon
pengar-m-kruka_RGB.png

Aktuell avkastning

Under aktuell avkastning kan du följa och se utveckling och historik för KPAs Etiska fonder. På Mina sidor kan du se utvecklingen för ditt sparande

Aktuell avkastning

Våra fondrapporter

Här kan du läsa eller ladda ner helårsrapporter för de etiska KPA-fonderna.

Fondrapport 2015
Fondrapport 2013

Fondrapport 2012
Fondrapport 2011


)