Tre tips för en fortsatt trygg tjänstepension

Medan du jobbar och är mitt uppe i nuet tar vi i KPA Pension tryggt hand om din tjänstepension. Hos oss får du en traditionell försäkring med garanterad pension, till låga avgifter och i etiska placeringar.

Funderar du över om din tjänstepension är placerad på bästa sätt – tänk då först igenom vad du har idag och vilken grad av trygghet du vill ha i dina pensionspengar. 

Tips 1. Du väljer själv

Du ska inte flytta dina pensionspengar bara för att någon annan säger åt dig att göra det. Vill till exempel banken erbjuda dig en lägre boränta mot att du flyttar pension så måste du noga överväga vad du vinner eller förlorar på en sådan flytt.

Tips 2. Garantin finns bara i en traditionell försäkring

Funderar du på att flytta från en traditionell försäkring till fondförsäkring? Tänk på att du förlorar den garanti som du har i den traditionella försäkringen. Har du haft den länge kan du ha en garanterad ränta på ett par procent på en del av ditt kapital. På pengar som satts in senare år har du vanligen en garanti som gör att du inte kan få mindre, mätt i kronor, än vad du har fått insatt på den traditionella försäkringen. I fondförsäkringar finns inga garantier.

Tips 3. Fondförsäkring har högre avgifter

Tänk på att avgifterna är högre i en fondförsäkring än i en traditionell försäkring. Det innebär att de fonder du väljer måste gå lite bättre än den traditionella försäkringen för att vara värda den lite högre avgiften. Eftersom det är pengar till pensionen som du sparar under många år, så är det viktigt att tänka på avgifterna.

Ränta-på-ränta-effekten

Med ränta-på-ränta-effekten försvinner en stor del av kapitalet om du betalar en högre avgift. Om avgiften är 0,15 procent försvinner på 33 år 5 procent av dina pengar. Men är avgiften 0,5 procent försvinner 15 procent av pengarna. Vid en avgift på 1,5 procent försvinner 39 %.

(Källa Pensionsmyndigheten)

 
)