Små rörelser trots stor dramatik

Nu lämnar vi ett minst sagt händelserikt första halvår bakom oss. Den amerikanska ekonomiska politiken i allmänhet, och handelspolitiken i synnerhet, har skapat stor dramatik världen över. Men effekterna har varit mindre än man kunnat tro.

De kritiserade handelstullarna är i skrivande stund satta på paus. En enig ekonomkår beskriver tullarna som tillväxthämmande och inflationsdrivande. Under försommaren har även den amerikanska budgeten hamnat i fokus, med ökande oro för statens skuldsättning.

Allt detta har orsakat stora svängningar på världens finansmarknader – inte minst har aktiemarknaderna rört sig kraftigt. Den amerikanska aktiemarknaden föll nästan 20 procent från slutet av februari till början av april, för att sedan stiga cirka 20 procent under de följande två månaderna, vilket faktiskt dämpade den totala effekten. På årsbasis har USA-börsen stigit med några få procent. Den amerikanska tioårsräntan har också svängt kraftigt och rört sig inom ett spann mellan 4,0 och 4,8 procent. Den ligger nu ungefär i mitten av detta spann där den också låg i början av året.

Även i Sverige har marknadsrörelserna varit relativt odramatiska på årsbasis, med kronkursen som ett viktigt undantag. Kronan har stärkts hela 13 procent mot dollarn hittills i år, vilket kanske är det mest dramatiska vi sett under året.