Överenskommelse om ändringar och tillägg för arbetstagare inom räddningstjänsten

Centrala parter har enats om en överenskommelse för anställda inom räddningstjänsten. Syftet är att göra anpassningar till ett förlängt och förändrat arbetsliv.

Avtalsändringarna börjar gälla från och med den 1 januari 2023.

Nyanställda från 1 januari 2023 har inte rätt till R-SAP

Den som anställts från 1 januari 2023 eller senare utan att tidigare haft en anställning inom räddningstjänsten har inte rätt till R-SAP.

Arbetstagaren kan i stället välja mellan ett tillägg på 2 000 kr/månad till tjänstepension eller som lönetillägg, ett år i taget. Tjänstgöringen måste vara huvudsakligen i utryckningsstyrka och man måste genomgått SMO-utbildning, eller annan utbildning som arbetsgivaren bedömt som likvärdig. Har man inte gått en sådan utbildning betalas tillägget ut först efter två års anställning inom räddningstjänsten.

Anställda före årsskiftet 2022/2023 

Den som var anställd inom räddningstjänsten den 31 december 2022 och som antingen har varit anställd inom räddningstjänsten i två år alternativt genomgått SMO-utbildning eller annan utbildning som arbetsgivaren bedömt som likvärdig, har rätt till ett tillägg på 2 000 kr/mån.

Anställd som har en faktisk möjlighet att uppfylla rätten till R-SAP kan välja att behålla rätten eller välja tillägget på 2 000 kronor i månaden. Den som väljer tillägget kan inte ångra det.

Ovanstående gäller också den som tidigare haft en varaktig anställning inom räddningstjänsten och som tillträder en ny anställning efter 31 december 2022.

Möjlighet att avstå rätten till R-SAP mot en extra pensionsavgift

Arbetstagare som uppfyller rätten till R-SAP kan välja att avstå och i stället få en extra pensionsavgift på 12 %. Den överenskommelsen gäller ett år i taget och som längst till och med månaden innan arbetstagaren fyller 65 år. Den dag som den första överenskommelsen träffas utgör beräkningstidpunkt och pensionsunderlaget räknas upp med inkomstbasbeloppets förändring fram till uttagstillfället.

De centrala parterna är: Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona – Kommunala Företagens Arbetsgivarorganisation samt Svenska Kommunalarbetareförbundet, OFRs förbundsområden Allmän kommunal verksamhet, Hälso- och sjukvård samt Läkare jämte i förbundsområdena ingående organisationer, Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd samt AkademikerAlliansen och till AkademikerAlliansen anslutna riksorganisationer.