Nyligen fick Luleå Lokaltrafik (LLT) arbetsgivarorganisationen Sobonas utmärkelse Årets samhällsbärare för att ha ”gjort en ambitiös resa och satsat både på den fysiska och psykosociala arbetsmiljön i en tuff bransch”.
Den beskrivningen håller föraren och skyddsombudet Lisa Wallgren med om: – På LLT ser man individen på ett annat sätt än andra trafikbolag. En god arbetsmiljö måste få kosta, och där satsas det för lite i många företag
idag.
Drivande i förändringsarbetet är HR-chefen Sirpa Jacobsson. Hon kom till företaget 2017 med lång erfarenhet från personalarbete, politik och fackligt arbete inom kommunen. – Vi hade en anorektisk organisation med många singelfunktioner utan backup. Vi hade exempelvis en enda trafikchef som skulle kommunicera med över 120 förare – det går ju inte!
Den första åtgärden var att inrätta nya tjänster som gruppchefer. Idag är de fyra chefer med personalansvar för 35–40 förare, medan schemaplanering och bemanning sköts av trafikledningen. – De ska finnas där som närvarande chefer och ta hand om våra förare. Gruppcheferna delar också en beredskapsfunktion som är redo dygnet runt. En trygghet om det händer något, till exempel hot mot förare eller något som krånglar. En annan viktig åtgärd var att se över förarnas arbetstider för att skapa hållbara arbetsscheman, så långt som möjligt anpassade efter förarnas behov. – Allt det här är en kostnad för oss initialt, men färre sjukskrivningar, enklare rekrytering och låg personalomsättning balanserar det. Och vi har modiga politiker i styrelsen som tror på det vi gör.
Mariann Alatalo är gruppchef och trycker extra på chefernas arbetsmiljöansvar, ett område för ständiga förbättringar: – Våra förare ska ha så bra förutsättningar som möjligt för att kunna fokusera på sitt jobb. Där kämpar vi för att vara branschledande.
Verktygen heter närvaro i förarnas vardag, god personkännedom och aktiva arbetsplatsträffar. Mariann Alatalo har även rekrytering på sin lott: – Vi erbjuder betald utbildning och lön under utbildningstiden. Vi måste vara attraktiva, vi känner av förarbrist och konkurrens från lastbilsbranschen.
Många aktiviteter för förarna sker på fritiden för att skapa en trivsam och positiv arbetsplats. Ett jobb att längta till, även efter pension. – Jag vill jobba fram till pension, och sedan köra extra på deltid. Det gäller bara
att klara hälsotesterna och förnya sitt yrkesförarkort. Vi har en kvinnlig förare som snart fyller 80 år! Hon är ett bra exempel för oss alla, avslutar Lisa Wallgren.
Artikeln finns också att läsa i tidningen Kommunal Pension nr 2 2024.
Lyssna på avsnittet i vår podd "När alla vinner" där HR-chef Sirpa Jacobsson och skyddsombud Lisa Wallgren berättar varför fler gruppchefer gjorde så stor skillnad. Poddavsnittet med Luleå Lokaltrafik.
Fakta om podden ”När alla vinner”
”När alla vinner”, av KPA Pension och Suntarbetsliv, är en podcast om hur man tillsammans skapar en bättre arbetsmiljö. Podden finns i tio avsnitt som du bland annat hittar på Spotify.
Lyssna på Spotify