Coola pensionären planerar för ett långt och aktivt liv

Medellivslängden i Sverige har aldrig varit så hög som nu. Den senaste mätningen 2016 visar en medellivslängd på 82,3 år och på 12 år har antalet 100-åringar fördubblats. Vissa tror att den första som blir 200 år redan är född.

Därför är det smart att planera för ett långt liv. Det viktigaste är att ta hand om sig genom kost och motion. Det är en bra förberedelse för ett långt och innehållsrikt liv.

En expert på området är 80-åriga Anita Looström. Hon har arbetat som barnmorska i nästan hela sitt yrkesverksamma liv. Vid 65 gick hon i pension. Men då både orken och lusten fanns kvar valde hon att jobba extra som timanställd under flera år. Idag lever Anita Looström ett aktivt pensionärsliv där tiden knappt räcker till. Bland annat är hon en hejare på hopprep och är med i en hopprepsklubb!

Anita Looströms tips för en bra pension

– Tänk på att din pension ska räcka ett långt liv, ta inte ut pengarna på för kort tid. För de allra flesta lönar det sig att välja livslång utbetalning. Det är ju jättetråkigt om alla pengarna är slut när man fyller 70, för då har knappt det roliga börjat.

– Om du har familj och barn, se till att dela på föräldraledighet och vab-dagar. En jämställd relation är viktig både för att ekonomin blir mer rättvis och för att relationen mår bättre.  

– Ta hand om din hälsa. Jag har alltid varit intresserad av att ta hand om min kropp och min hälsa. Ät ordentligt och nyttigt och se till att hålla igång kroppen. Då blir allt mycket roligare när du blir äldre.