"En stor skillnad mot Ryssland"

Ekonomen Anna Tseltsova från Ryssland kom till KPA Pension via arbetsmarknadsprogrammet Korta vägen på Stockholms universitet. Programmet riktar sig till nyanlända utlandsutbildade akademiker. För KPA Pension är samarbetet med Korta vägen ett sätt att omsätta våra värderingar i praktiken samtidigt som det utvecklar vår kompetens och affär.

Anna Tseltsova har en masterexamen i företagsekonomi med redovisningsinriktning från universitetet i Moskva. Efter avslutat program fick hon en kortanställning på KPA Pension. 

Anna, hur trivs du på KPA Pension?

– Bra! Alla kollegor försöker förklara och hjälpa mig på olika sätt. Det är en fin miljö och många är väldigt engagerade. Här i Sverige är verksamheten mer transparent och inte så byråkratisk, en stor skillnad mot Ryssland.

Hur är det att jobba med pensioner?

Försäkringar och pensioner är något helt nytt för mig och det är en utmaning att få grepp om strukturen och vad affären går ut på. E-utbildningarna har underlättat för att komma in i jobbet och förstå alla krångliga uttryck.

Hur fungerar det med pension i Ryssland?

Det finns två typer av pension i Ryssland: allmän pension och pension för politiker, militärer och polis. De flesta människor sparar privat för sin pension. Pensionsåldern skiljer sig också. Den är 55 år för kvinnor och 60 år för män.

Varför hamnade du i Sverige?

– Min man Adam kommer från Sverige. Vi träffades 2012 när han besökte Moskva på en längre resa. Vi bodde först i Falun där jag studerade en påbyggnad i marknadsföring på högskolan, parallellt med studier i svenska för invandrare. Sedan två år bor vi i radhus i Rimbo utanför Norrtälje med vår dotter och hunden Milton.

 

Fakta om Korta vägen

Korta vägen är en arbetsmarknadsutbildning som på uppdrag av Arbetsförmedlingen riktar sig till akademiker med utländsk bakgrund. Syftet är att tillvarata kompetenser och korta vägen till den svenska arbetsmarknaden. Modellen har visat sig vara mycket framgångsrik – i Stockholm får drygt hälften en kvalificerad anställning efter utbildningen.

Läs mer om Korta vägen