Jobba gärna extra - men jobba aldrig svart

Jobba gärna extra – men jobba aldrig svart

2018-11-28

Visste du att ett litet sparande tidigt i livet kan ge mycket pengar till pensionen? Ungdomar som jobbar extra på helger och lov börjar redan då tjäna ihop till sin pension. Förutsatt att de jobbar vitt, förstås. Det kan bli rätt mycket pengar som sedan står och växer i 40-50 år. Kanske gäller inte detta just dig, men påminn dina barn om att vitt jobb lönar sig. Allra helst på en arbetsplats med kollektivavtal!

Om du börjar jobba extra på helger och lov när du är 15 år så kan du tjäna 60 000 om året. Om du arbetar lika mycket fram till du är 20 år har du fått ihop ett pensionskapital på över 55 000 kronor. Med tjänstepension blir det ännu mer. Det är pengar som sedan står och växer i 40-50 år. Med en låg avkastning på 2,5 procent över inflation växer dessa pengar till 170 000 kronor.

Men om du jobbar svart under skoltiden och ska få ihop 55 000 kronor som ska växa, måste du själv spara nästan 1000 kronor varje månad mellan du är 15 och 20 år. Och det är det nog inte så många unga som är sugna på?

Även om detta inte gäller just dig så påminn dina barn om att vitt jobb lönar sig, och då helst på en arbetsplats med kollektivavtal!

Vill du ha fler pensionstips?

Här hittar du alla tidigare artiklar i Lilla Pensionsskolan.

Så fungerar pensionen

 

Hälsan påverkar pensionen

 

Deltid sänker din pension

 

Föräldraledighet är nyckeln till jämställdhet

 

Tjänstepension viktigast när du förhandlar om förmåner

 

Se upp för ångestspararfällan

)