Pension – ångest eller drömliv?

Pension. Ett laddat ämne för många. För en del förknippat med drömmar och tid för det man vill göra. För andra mer ångest och oro, något som gärna späds på genom rubriker i tidningarna om ”fattigpensionärer”.

Ofta är det kvinnor som beskrivs, nästan alltid saknar de tjänstepension. Men behöver du oroa dig för pensionen? Och finns det något du kan göra för att påverka pensionen? Först och främst; du har en tjänstepension. Det är det enskilt viktigaste för att du ska få en trygg och bra pension. Ett bra utgångsläge alltså. 

Det bästa botemedlet mot oro är kunskap. Ju mer du känner till om din pension, desto mindre oro. Om du loggar in på minpension.se får du en helhetsbild över alla dina pensioner; den allmänna pensionen från staten, din tjänstepension från arbetsgivaren och om du har ett privat pensionssparade. Du får dessutom en prognos på hur mycket du kan få i pension den dagen det blir aktuellt.

Det finns också några saker du kan tänka på för att själv påverka hur mycket du får i pension.

Tips för att påverka din pension

  • Jobba så mycket som möjligt, och så länge som möjligt. Under småbarnsåren är det många, oftast kvinnor, som väljer att gå ner på deltid. Men du ska vara medveten om att det har stor påverkan på pensionen. Är ni två föräldrar, försök leva jämställt. I stället för att den ena partnen går ner 20 procent kanske ni kan gå ner 10 procent var. Om det inte går, eller om din partner tjänar mer än dig bör ni se till att hen kompenserar dig på andra sätt. 

  • Kommer du att orka med ditt nuvarande jobb ända till pensionen? Ställ dig själv frågan. Har du ett tungt jobb kan du fundera på vilka alternativ som finns. Kanske kan du byta tjänst eller vidareutbilda dig för att förlänga yrkeslivet några år.

  • Sist, men inte minst: Ta hand om dig själv. För att orka med ett långt arbetsliv behöver du vara frisk. Allt råder vi inte själva över, men försök påverka det du kan genom att äta bra mat och röra på dig.