Dina pensionspengar bidrar till minskat matsvinn

En tredjedel av all mat som produceras i världen äts aldrig upp. Matsvinnet är den tredje största källan till koldioxidutsläpp. Och samtidigt som mats slängs är ungefär hälften av världens befolkning hungriga. För att bidra till minskat matsvinn har vi under året investerat i en obligation som Världsbanken gett ut med fokus på matsvinn.

Matsvinnet sker i alla led, från produktion och transport, till att maten hamnar i den egna sophinken. Mycket kan vi själva göra, till exempel bli bättre på att äta upp den mat vi köper. Men det behövs åtgärder på många olika nivåer och i många olika delar av världen.

Så bidrar din framtida pension till minskat matsvinn

För att bidra till minskat matsvinn investerade vi under året 1 189 miljoner kronor i en obligation som Världsbanken gett ut med fokus på matsvinn. Pengarna kommer bland annat att gå till projekt för att förbättra förvaringsmöjligheterna av spannmål i Mexiko, öka återvinningen av mat och minska matavfallet i Kina samt att öka produktiviteten inom jordbruket i Angola.

Vad är en obligation?

En obligation är ett lån till en viss ränta. Det är en säker tillgång, det är därför tryggt och bra att spara pensionspengar i obligationer.

Ny lag minskar matsvinn i Frankrike

En som tar frågan om matsvinn på allvar är den franske juristen Arash Derambarsh. Han har genom enträget arbete och personlig drivkraft fått igenom en lag i Frankrike som förbjuder mataffärer och restauranter att slänga mat. Resultatet? Hela 10 miljoner extra matportioner har delas ut till behövande. Nästa steg är att driva igenom lagen även på EU-nivå. I oktober fick Arash ta emot 2019 års Win win Sustainability award på Göteborgsoperan, ett pris där KPA Pension var en av sponsorerna.

Så minskar du ditt matsvinn

– Planera dina måltider och handla inte mer än du gör av med

– Håll koll på maten längst in i kylen och frysen

– Förvara maten rätt. En bra kylskåpstemperatur är + 4 c

– Låt inte kylvaror stå framme i rumstemperatur för länge

– Använd näsan. Släng inte mat för att den passerat bäst före-datumet. Ofta håller den längre. Titta, lukta och smaka

– Ta hand om rester, använd till nya rätter eller frys in

Källa: Livsmedelsverket