Löneväxling – passar det dig?

En sparform som fortfarande är ganska okänd är löneväxling. Det passar dig som har en lön över 43 309 kronor i månaden. Har du en lägre lön är det inte fördelaktigt att löneväxla. I stället ska du välja en annan sparform.

 

Har du funderat på hur du vill leva ditt liv som pensionär? Oavsett vad du drömmer om är det bra att tänka på om pengarna kommer räcka. Är du född på 60-talet kan du förvänta dig att få 59 procent av din slutlön. Är du född på 80-talet så kan du räkna med 55 procent av din slutlön. Är du kvinna? Då är siffrorna ännu lägre. (Källa minpensions Kompensationsgradsrapport 2018). För att se hur mycket du kan få i pension kan du göra en prognos på minpension.se.

För dig som tjänar lite mer

En sparform som fortfarande är ganska okänd är löneväxling. Det passar dig som har en lön över 43 309 kronor i månaden. Löneväxling innebär att din arbetsgivare sätter av en viss del av din bruttolön till ett pensionssparande. Din skatt blir då lite lägre, i stället betalar du skatt när du tar ut sparandet som pension. Alla arbetsgivare erbjuder inte löneväxling än men är du intresserad av denna sparform, lägg fram det som ett önskemål till din arbetsgivare. Fördelen för arbetsgivare är att de får lägre arbetsgivaravgifter.

Vem bör inte löneväxla

Har du en lägre lön är det inte fördelaktigt att löneväxla. I stället ska du välja en annan sparform. Ju längre du har till pensionen, desto högre risk kan du ta i ditt sparande. Men se upp för höga avgifter. Många sparformer kostar pengar – det är värt att jämföra avgifterna.