Låga avgifter viktigt för din pension

Visst känner du till att du betalar avgifter under hela den tid du sparar till pensionen? I slutändan handlar det om många år. Och hur mycket du betalar i avgifter påverkar storleken på din pension. Ju lägre avgifter, desto högre blir pensionen. För att inte nagga på ditt sparande i onödan håller vi avgifterna så låga som möjligt.

Varför betalar du avgifter?

Alla pensionsbolag och banker tar ut avgifter för att täcka vad det kostar att ta hand om dina pensionspengar under tiden de växer. Pengarna dras direkt från ditt pensionskapital vilket gör att det kan vara svårt för dig att se hur mycket pengar som faktiskt försvinner i avgifter.

Allt överskott i KPA Pension går tillbaka till våra kunder som återbäring. Det finns inga aktieägare som ska ta för sig av överskottet. Därför tar vi aldrig ut mer avgifter än nödvändigt. Det är extra viktigt eftersom arbetsgivarna och facken har valt ut KPA Pension att ta hand om tjänstepensionen för dig som jobbar inom kommun eller region.

Även om du inte gör något aktivt val för din tjänstepension ska du kunna vara trygg med att avgifterna är låga. Ja, faktiskt marknadens allra lägsta för dig som jobbar inom kommun och region. Dessutom har vi ett avgiftstak som innebär att du aldrig betalar mer än 300 kronor per år i avgift. Alltså blir det mer pengar kvar till dig den dag du går i pension.

Om du vill jämföra avgifterna

På jämförelsesajten konsumenternas.se kan du jämföra avgifterna mellan olika pensionsbolag.

Men är inte avkastningen viktigast?

Avkastningen är självklart viktigast för hur mycket du får i pension. Men den kan du ju inte veta något om i förväg. Allra helst när det är svajig konjunktur och oro på världens börser. Avgifterna är det enda du kan veta på förhand och därmed själv påverka.