Biologisk mångfald

Biologisk mångfald är en förutsättning för livsviktiga funktioner som rent vatten, luft, kolinlagring och pollinering av grödor. När ekosystem försvagas eller i värsta fall kollapsar får det långtgående effekter på de ekonomiska systemen.

Enligt Världsbanken är mer än 50 procent av den globala BNP:n beroende av naturresurser. Genom styrning av kapital kan de naturrelaterade finansiella riskerna reduceras. Därför har vi i finansbranschen en viktig roll. Biologisk mångfald är ett område som bör hanteras som risker och möjligheter på samma sätt som klimatförändringarna. Det ställs också ökade krav på rapportering av biologisk mångfald.

KPA Pension arbetar för att främja hållbara investeringar, med fokus på biologisk mångfald. Vi träffar regelbundet kommuner och regioner runt om i landet för att diskutera deras behov och utmaningar kopplade till den gröna omställningen, där biologisk mångfald är en viktig aspekt. Vi är stora investerare i kommunobligationer, där Nacka och Trelleborg är exempel på gröna obligationer med öronmärkta medel för biologisk mångfald.

Som kapitalförvaltare har KPA Pension har ett ansvar att göra skillnad. Bristande datatillgång gör det dock utmanande att analysera den indirekta påverkan våra investeringar har. Detta kräver samarbeten inom och mellan sektorer. Redan 2022 skrev vi under Finance for Biodiversity Pledge, vilket bland annat innebär att vi har åtagit oss att sätta mål kopplade till biologisk mångfald för vår investeringsverksamhet.

Utveckling 2024

Under 2024 har vi fortsatt samarbetet i internationella initiativ kopplat till biologisk mångfald, såsom exempelvis Shareactions "Pesticides and Biodiversity"-initiativ, Nature Action 100 och PRI Spring. Andra initiativ på temat är Sustainable forests and finance och FAIRR Biodiversity and Climate Risk in Aquaculture/Aquafeed. Tillsammans med PRI (Principles of Responsible Investements) bjöd KPA Pension och Folksam en rad investerare till en workshop för att diskutera utmaningar och möjligheter kopplat till biologisk mångfald. Vi har också hunnit med att föra diskussioner med portföljbolagen SCA och Holmen om skogsbolagens arbete med biologisk mångfald. 

Mål för 2025

KPA Pension har som en av de första i branschen formulerat mål för arbetet med biologisk mångfald. Fokus ligger initialt på lärande och kartläggning av hur olika sektorer arbetar med frågan. Det nya målet som gäller för 2025 innebär att genomföra totalt 16 dialogmöten ska genomföras med de två stör­sta, direktägda bolagen inom åtta utvalda sektorer, (bioteknik och läkemedel, kemikalier, mat, hushåll &hygienartiklar, metaller &gruvor, konsumtionsvaror, restaurangverksamhet, skogsbruk &förpackning)

I målet ingår också att kartlägga fondbolagens arbete med biologisk mångfald. Målet är ett första steg som handlar om att öka kunskaperna och få en bild av hur långt de olika sektorerna kommit i arbetet med biologisk mångfald. Resultatet kommer att ligga till grund för nya mål och påverkansdialoger framåt.