För att säkerställa framtidens välfärd är det viktigt att anställda inom kommuner och regioner trivs och orkar arbeta ända fram till pensionen. Våra kunder står inför stora utmaningar med hållbara arbetsmiljöer, där höga krav kan leda till att medarbetare slutar i förtid. Genom att sprida kunskap om friska arbetsplatser och stötta arbetsgivare i deras hållbarhetsarbete kan vi hjälpa fler att både vilja och orka arbeta ett helt yrkesliv, vilket tryggar deras pension.
I vår podcast När alla vinner, som vi gör tillsammans med Suntarbetsliv, möter du verksamheter inom kommuner, regioner och kommunala företag som framgångsrikt arbetar för att skapa friska arbetsplatser. Genom att dela sina erfarenheter och metoder erbjuder de värdefull inspiration och konkreta tips hur man kan stärka sin arbetsmiljö i vardagen.
Här på sidan finns alla tio avsnitt tillgängliga, och till varje avsnitt kommer du att kunna läsa en tillhörande artikel. Artiklarna publiceras löpande under hösten.
Läs och lyssna för att skapa en bättre arbetsmiljö!
Så gjorde vi för att komma igång
Hur kommer man igång med arbetet att skapa en friskare arbetsplats? Det har Markus Hultcrantz och Joakim Danielsson i Flens kommun svaret på. I det första avsnittet av ”När alla vinner”, en podd från KPA Pension och Suntarbetsliv, berättar de om steget från ord till handling.
Sjukfrånvaron var hög, Arbetsmiljöverket kom med kritik och korridorsnacket blev en negativ spiral. Att vara anställd i Flens kommun var helt enkelt inte roligt.
– Jag tänkte att ”allting kan ju inte vara dåligt – inte ens i Flen”, säger HR-chef Joakim Danielsson ironiskt.
Så i vilken ände började arbetet? Jo, med insikten om att detta var något arbetsgivaren inte kunde göra på egen hand. Så Joakim Danielsson krokade arm med huvudskyddsombudet Markus Hultcrantz – som delade bilden av arbetsmiljön:
– Det fanns ett ganska långvarigt missnöje som på många sätt var grundat.
De två var inte eniga om allt, men rörande överens om målet.
– Arbetsmiljö är ju alla med och skapar och det kanske man glömmer ibland. Det finns ju ingen som inte är en del av någon annans arbetsmiljö, säger Joakim Danielsson.
Tillsammans började han och Markus Hultcrantz en lång och tålamodsprövande resa. De tog in extern experthjälp, fick draghjälp av en engagerad kommunchef och såg till att förankra arbetet på längden och tvären i organisationen.
Markus Hultcrantz minns en tidig diskussion:
– Vi sa: ”Ska vi göra det här arbetet så ska det märkas ända ut i alla verksamheter. Det är inte fritt valt arbete. Alla ska med. Punkt slut.”
I dag har arbetet med att göra Flens kommun till en friskare arbetsplats en fungerande struktur och sjukfrånvaron har sjunkit. Det där sista är HR-chef Joakim Danielsson extra stolt över:
– Vårt mantra har varit att vi i dag har 200 medarbetare som är sjuka och de vill vi ha tillbaka. För det är 200 individer som vill vara på jobbet, bidra och må bra.
Joakim och Marcus bästa tips till dig som vill komma igång med arbetet att skapa en friskare arbetsplats:
Våga vara modig
Var inte rädd för att göra fel. Säg som det är och vad du tycker.
Ha ett bra svar på den givna frågan
Hitta ert ”varför”. Det är svårt att få med sig kollegorna om syftet är grumligt.
Alla ska med på tåget
Se till att arbetet är förankrat på ett gediget sätt. Annars riskerar det hela att bli slöseri med tid.
Att lyssna på medarbetarna är avgörande i arbetet med att skapa en friskare arbetsplats. Men hur gör man det på bästa sätt? I det andra avsnittet av ”När alla vinner”, en podd från KPA Pension och Suntarbetsliv, berättar skyddsombud Annica Ottosson och HR- och kommunikationschef Kristian Kindstedt hur de tillsammans har lyckats.
Arbetsmarknadsförvaltningen i Stockholms stad har ungefär 1 000 medarbetare. Grunden i arbetsmiljöarbetet är de åtta friskfaktorerna. Alltså de byggstenar som forskning visar är avgörande för att skapa en arbetsplats där medarbetarna mår bra och vill jobba kvar.
Men grundförutsättningen för att komma någonstans är att medarbetarna känner sig lyssnade på. För den som känner sig förbisedd kan i värsta fall bli bitter.
– Man ska inte behöva sitta och lyssna på kollegor som gnäller, för det smittar. Att däremot gå till sin chef och säga att något inte fungerar tyder på engagemang och att man vill att situationen ska bli bättre, säger HR- och kommunikationschef Kristian Kindstedt.
Det är precis den typen av konstruktiva synpunkter som han och skyddsombudet Annica Ottosson försöker fånga upp.
Arbetsmarknadsförvaltningen i Stockholms stad gör olika typer av mätningar bland medarbetarna. Där ställs frågor om allt från ventilation till jämställdhet. Men det gäller att tänka kvalité i stället för kvantitet.
– Man måste också utvärdera och följa upp frågorna. Ställer vi för många frågor? Är det för ofta eller för sällan? Det är en del av systematiken, säger Kristian Kindstedt.
Viktigt är också att tydligt förklara varför mätningarna görs.
– Finns inget syfte, då finns det heller ingen anledning att svara på frågorna. Ställer jag samma frågor, då måste jag förklara varför jag gör det, säger skyddsombudet Annica Ottosson.
Dessutom gäller det att lägga krut på nästa steg.
– Det är ingen idé att mäta någonting utan att följa upp eller omsätta resultatet i praktiken. Där slarvas det, både från chefshåll och fackligt håll. Vi är väldigt duktiga på att sätta upp handlingsplaner och genomföra aktiviteter, men kan bli bättre på att följa upp, säger Kristian Kindstedt.
Både han och Annica Ottosson menar att det goda samarbetet mellan HR-avdelning och fackförbund på deras arbetsplats har varit en framgångsfaktor. Så ser det inte ut överallt och Kristian Kindstedt har funderat på varför:
– Jag tror att det har att göra med att man ser varandra som motparter. Men egentligen är man där för samma sak. Alla vill ju ha en bra arbetsmiljö.
Annica och Kristians tre bästa tips till dig som vill få med alla på tåget
Tydligt ledarskap
Chefen har arbetsmiljöansvaret och behöver ta sitt ansvar. Alla ska känna sig lyssnade på, men någon måste också vara den som fattar beslut, ställer krav och driver processen.
Skippa prestigen
Chef och ledning leder och styr, men måste samtidigt vara prestigelösa och ha ett mindset där medarbetarna sätter upp målet och äger processen.
Förankra ordentligt
Om förändringar ska bli framgångsrika krävs att de är ordentligt förankrade. Annars finns det risk för att medarbetarna inte förstår vad som händer – eller varför.
Det var svårt att hitta vikarier och pussla ihop scheman som gjorde de anställda i hemtjänsten i Junosuando nöjda. Lösningen blev att låta medarbetarna lägga sina egna scheman. Enhetschef Birgitta Uusitalo och skyddsombud Anette Unga berättar hur det fungerar.
På Luleå Lokaltrafik, LLT, hade cheferna ansvar för 130 medarbetare och tonen på arbetsplatsen kunde upplevas hård. I dag är stämningen god och LLT är en attraktiv arbetsplats. HR-chef Sirpa Jacobsson och skyddsombud Lisa Wallgren berättar varför fler gruppchefer gjorde så stor skillnad.
På socialförvaltningen i Bodens kommun har medarbetarna möjlighet att göra arbetsplatsbyten. Det är en del i det förebyggande arbetsmiljöarbetet som gjort succé. Verksamhetschef Marie-Heléne Ståhl och den fackliga förhandlaren Marina Kilpelä förklarar varför.
För att skapa en arbetsplats där medarbetarna trivs är det viktigt att ändra mindset, att flytta fokus från risk till frisk. Det har Region Jönköpings län lyckats med. HR-strateg Pernilla Lindmark Gyllensvaan och huvudskyddsombud Ulrika Toftgård berättar hur.
På Folktandvården i Stockholm får medarbetare över 65 år ett lönetillskott och full pensionsinbetalning om de fortsätter jobba deltid. Områdeschefen Joakim Levin och den fackliga representanten Ulrika Rebhan berättar varför upplägget är så framgångsrikt.
På det kommunala bolaget Renova i Västsverige använder man 80-90-100-modellen. Den är ett sätt att få medarbetare över 63 år att jobba längre. HR-partner Katarina Gussmo och den fackliga representanten Karin Karlfeldt Fedje förklarar varför de tycker att andra borde testa samma sak.
Arbetet med att skapa en friskare arbetsplats riskerar att fokusera för mycket på bristerna. Men på Servicecenter i Region Västerbotten gör man tvärtom – bygger på allt det som redan fungerar bra. Verksamhetschef Joel Backman och skyddsombudet Camilla Liljendahl berättar varför Armand Duplantis blivit deras inspirationskälla.
Arbetet med att skapa en friskare arbetsplats tar aldrig slut. Därför är den årliga uppföljningen av det systematiska arbetsmiljöarbetet så viktig. HR-konsult Moa Elfström och huvudskyddsombud Simon Kullberg berättar varför Malmö stads nya modell fungerar så bra.