Man går bara i pension en gång – det är inget man kan öva på

Nästan alla tycker att pensionssystemet är svårt att förstå. Och känslan av att inte förstå leder ofta till stress och osäkerhet. Du som upplever det så är verkligen inte ensam. Men varför är pensionssystemet så krångligt? Och måste det vara så?

Thomas Månsson, pensionsexpert

Vi har frågat vår pensionsexpert, Thomas Månsson, om han har något bra svar:

”Många upplever tjänstepensionen som extra krånglig. Det beror på att det finns så många olika tjänstepensionsavtal som alla ser olika ut. Eller, de är ganska lika i huvudsak men skiljer sig åt i vissa delar, de har anpassats till olika avtalsområdens olika förutsättningar. Har du bytt jobb flera gånger under ditt yrkesliv kan du därför ha flera olika tjänstepensioner när det är dags att gå i pension. Det är oftast det som upplevs som krångligt. Och många tycker att det är svårt att greppa hur de olika tjänstepensionerna fungerar.

Egentligen behöver man inte sätta sig in i detaljerna. Fack och arbetsgivare har nämligen sett till att pensionspengarna har en bra placering utan att du behöver göra något. De har gjort jobbet åt dig, så att säga. Så är du inte intresserad på riktigt behöver du inte fördjupa dig i hur tjänstepensionerna fungerar.

Hela pensionsbranschen jobbar för att det här med pensioner ska vara så enkelt som det bara går. Till exempel kommer du som funderar på hur och när du ska ta ut din pension att bli hjälpt av en tjänst som minpension.se lanserar under 2019. Tjänsten gör det bland annat enkelt att få överblick över hur mycket pengar du har och vilka alternativ du har för att ta ut pengarna.

Sist men inte minst: Det viktigaste är att jobba hos en arbetsgivare som har tjänstepension, allra helst kollektivavtalad tjänstepension.”

 

Bättre koll för dig som närmar dig pensionen

Man går bara i pension en gång så det är inget man kan öva på. Såklart kan det kännas svårt då. Men tänk på att det finns hjälp för att få bättre koll när du närmar dig pensionen.

  1. Logga in på minpension.se så kan du se hela din pension. Alltså; den allmänna pensionen, tjänstepensionen och om du har ett eget pensionssparande. Där ser du också en prognos på hur mycket du kan få i pension den dag det blir aktuellt. 
  2. kpa.se har vi samlat bra information till dig som börjar planera för pensionen.