Jobbonär – det bästa av två världar

Har du hört ordet ”jobbonär”? Det är precis vad det låter som, alltså en som arbetar och samtidigt tar ut pension.

Det är rätt vanligt att gå ner i arbetstid och kompensera arbetsbortfallet med att ta ut en del av pensionen. Många tycker att det är ett bra sätt att trappa ner arbetslivet, övergången blir kanske lite mjukare. För den som har ett tyngre jobb kan det vara ett sätt att orka med de sista åren. Men det kan också handla om att man trivs bra på jobbet och gärna vill fortsätta några år till men utifrån egna förutsättningar.  

Även den som redan gått i pension kan bli jobbonär. Kanske vill man dryga ut pensionen genom att arbeta extra. Det vanligaste är att man arbetar extra hos en tidigare arbetsgivare. Många hittar också till så kallade veteranpooler.  

Bra sätt att sänka skatten

Det finns också skattemässiga fördelar att blanda jobb och pension. Den som börjar ta ut sin pension före 67 års ålder beskattas hårdare än både äldre pensionärer och den som arbetar vidare. Lägst skatt betalar den som arbetar vidare efter 66 års ålder. Att blanda löneinkomster och pensionsinkomster är ett sätt att sänka den totala skatten. Om du funderar på att trappa ner på jobbet är det bra att känna till att det påverkar både storleken på sjukpenning och a-kassa eftersom din lön blir lägre. Möjligheten till a-kassa upphör dock vid 66 år.  

Bra att känna till är att olika pensioner har olika åldersgränser för när de kan börja betalas ut. Till exempel kan du ta ut din tjänstepension från KPA Pension tidigast från 60 år medan det är 62 eller 63 år för den allmänna pensionen, beroende på när du är född.

Låter jobbonär som något som skulle kunna passa dig? På minpension.se kan du planera och laborera med alla delar av din pension.