Den ofrivilliga projektledaren

Det är lätt hänt. Ni vet. Det där med att man tar på sig rollen som den som bokar semestern, packar den där gympapåsen och läser alla veckobrev. När det vanliga arbetet slutar står många där redo att börja nästa pass. Plötsligt har man blivit – den ofrivilliga projektledaren.

Vad har då det här med ens pension att göra? Jo, ganska mycket. För så här fungerar det. När tiden inte räcker till tvingas många att gå ner i arbetstid, det får stor inverkan på ekonomin vilket påverkar pensionen.

Kvinnor ägnar i genomsnitt 5 och en halv timme mer i veckan, än män, åt obetalt arbete. En av tre kvinnor jobbar deltid men bara en av tio män gör det. Lägg då till fler vab- och föräldradagar. Allt det här gör att kvinnor får en lägre pension, i genomsnitt bara 68 procent av det männen får.

Vi gjorde en undersökning

Vi gjorde en undersökning som visade att bara 1 av 10 män uppger att de tar större ansvar för att läsa veckobrevet. Det innebär att en himla massa jobb med läxor, utflykter och salamiförsäljning hamnar på mammorna. Jämställdhet är lite extra viktigt för oss eftersom 80 procent av våra kunder är kvinnor. Kunder som ägnar sina liv åt ta hand om andra – det är nära två miljoner människor runt om på landets skolor, sjukhus och brandstationer som ser till att Sverige snurrar på, dag som natt. Dom flesta är kvinnor och får varken hög lön eller särskilt mycket uppskattning. Faktum är att de flesta är glada över att bara få ihop sin vardag. Det innebär också att pensionen hamnar rätt långt ned på ”att göra listan”. Långt efter familj, jobb, hämtningar och lämningar.

Tips för en mer jämställd pension!

1. Dela på ansvar för familj och hem
Genom lika mycket deltid, föräldraledighet, vab och projektledning av hemmet.

2. Arbeta så länge du kan
Ju längre du arbetar och betalar skatt, desto mer pengar sätts av och du får en bättre pension.

3. Se till att du har tjänstepension
Det är den viktigaste anställningsförmånen.

4. Få koll på pensionen
Gå in på minpension.se nån gång per år, där får du en överblick över alla delar.

5. Kompensera för den som arbetar mindre
Många vill eller behöver jobba deltid för att hinna med. En bra idé är att kompensera den som arbetar mindre eller har en lägre lön genom ett sparande i hens namn eller genom att föra över premiepensionen (via pensionsmyndigheten.se). Men det fungerar bara om du är gift.

Om undersökningen

SIFO-undersökningen genomfördes på vårt uppdrag den 11–18 mars 2019 som en webbaserad undersökning. Totalt 1 396 personer, 726 män och 670 kvinnor besvarade frågan " Vem i din relation läser oftast veckobreven, eller har koll på information, från barnets/barnens förskola eller skola?". Svarsalternativen i frågan var jag, min partner, jag och min partner och inte aktuellt.

 

Källor:

  • Mäns hushållsarbete ökar - men kvinnorna gör fortfarande mest hemma, SCB
  • På tal om kvinnor och män. Lathund om jämställdhet, SCB