Pensionskurser för förtroendevalda

Om du som är fackligt förtroendevald inom kommun och region vill fördjupa dina kunskaper om pensioner kan du gå en av våra kostnadsfria kurser. Du får bra baskunskaper på vår grundkurs.

Bra att veta inför din utbildning

Våra kurser är interaktiva och innehåller olika aktiviteter där vi behöver ditt engagemang. Du kan delta i utbildningen via en surfplatta/dator med högtalare eller hörlurar samt mikrofon. När du anmält dig får du en länk till utbildningen som hålls via Teams. 

Grundkurs om pension inom kommun och region

samtal_600x600.jpg

På grundkursen går vi igenom allmän pension, tjänstepension med fokus på AKAP-KR samt de efterlevandeskydd som finns inom området. Vi går även igenom hur förvalet fungerar, vilka valmöjligheter som finns och var du hittar information om din pension. 

12 september kl. 13:00-16:00 - Anmäl dig

10 oktober kl. 13:00-16:00 - Anmäl dig

12 november kl. 9:00-12:00 - Anmäl dig

Fördjupningskurser

Efterlevandeskydd

I avtalen AKAP-KR och KAP-KL ingår olika skydd till de efterlevande. De fungerar på olika sätt, vilket är viktigt att känna till. Kursen ger dig övergripande kunskap om både lagstadgat efterlevandeskydd och de kollektivavtalade efterlevandeskydden inom kommun, region och kommunala företag.

Innan du går den här kursen behöver du ha baskunskaper om pension. Det får du enklast på vår grundkurs (se ovan).

24 oktober kl. 13:00-15:30 - Anmäl dig

Hitta dina pensionspengar

På kursen går vi igenom de pensioner som finns för anställda inom kommun och region med fokus på att identifiera var de olika pensionspengarna finns placerade. Vi visar hur du, med hjälp av digitala verktyg, kan se pensionens olika delar för att förstå helheten. Du behöver en mobiltelefon och mobilt bank-id för att kunna vara med. 

Innan du går den här kursen behöver du ha baskunskaper om pension. Det får du enklast på vår grundkurs (se ovan).

24 september kl. 9:00-11:30 - Anmäl dig

16 oktober kl. 13:00-15:30 - Anmäl dig

5 december kl. 9:00-11:30 - Anmäl dig

Påbyggnadskurs KAP-KL (förmånsbestämd pension)

Vissa medlemmar omfattas fortfarande av det förmånsbestämda pensionsavtalet KAP-KL. Därför är det viktigt att du i din roll som fackligt förtroendevald har kunskap om det avtalet. På kursen går vi bland annat igenom vad som påverkar pensionens storlek och vad som är viktigt att tänka på vid olika händelser i arbetslivet.

Innan du går den här kursen behöver du ha baskunskaper om pension. Det får du enklast på vår grundkurs (se ovan).

23 oktober kl. 13:00-15:30 - Anmäl dig