Mer pengar till din tjänstepension

Vi vet vilket fantastiskt jobb du och dina kollegor inom kommun och region gör. Därför är vi extra glada att många av er får mer pengar till tjänstepensionen från och med i år.

Anledningen är att arbetsgivarna tillsammans med fackförbunden har kommit överens om ett nytt pensionsavtal, AKAP-KR. Det omfattar dig som är född 1958 eller senare och inte tillhör något av undantagen.* 

En historisk förbättring

Beloppet som arbetsgivaren betalar in har höjts från 4,5 procent till 6 procent av din månadslön upp till 46 438 kronor (2023). För lönedelar över 46 438 kronor har beloppet höjts från 30 till 31,5 procent.

Så fungerar tjänstepensionen AKAP-KR

Hur stor din tjänstepension blir i slutändan beror bland annat på: 

  • Hur länge du har arbetat
  • Hur mycket du tjänar
  • Hur värdet på dina pensionspengar har utvecklats
  • Vid vilken ålder du går i pension.

Din finaste löneförmån

När du anställs inom kommun eller region placeras din tjänstepension per automatik i en traditionell försäkring med återbetalningsskydd hos KPA Pension. Det betyder att vi placerar dina pensionspengar åt dig och du får ett garanterat pensionsbelopp när du väljer att gå i pension. Du kan också engagera dig själv mer i ditt sparande genom att göra ett aktivt val och välja vilket bolag som ska ta hand om dina pensionspengar och på vilket sätt. 

Läs mer om olika sparformer

Om KPA Pension

Vi förvaltar cirka två miljoner kunders tjänstepension. Vår uppgift är att ta hand om våra kunders framtida pension och sedan betala ut pengarna någon gång i framtiden. Våra kunder vill så klart ha så hög pension som möjligt. Vi ser till att den växer samtidigt som den kan vara med och bidra till ett hållbart samhälle.

*Vissa grupper omfattas fortfarande av pensionsavtalet KAP-KL. Det gäller dig som är född 1957 eller tidigare, har sjuk- eller aktivitetsersättning, har en överenskommen särskild avtalspension, har särskild avtalspension för räddningstjänstpersonal eller har en förmånsbestämd ålderspension under utbetalning.