Fem val för en bättre pension

Tjänstepensionen har stor betydelse för din inkomst den dag du börjar ta ut pension. Det är en god idé att ha koll på hur din tjänstepension fungerar och vad du själv kan göra. Grundskolläraren Annelie Fitger är stolt över att ha ett arbete där hon kan påverka barnens framtid i en positiv riktning. När det kommer till sin egen framtid och pensionsinkomst har Annelie gjort aktiva val i god tid för att påverka sin pension så gott hon kan.

Annelie Fitger, grundskollärare

Ett stort ansvar, många viktiga ämnen att hålla sig uppdaterad inom – och värdefulla relationer med elever, föräldrar och kollegor. Annelie Fitger stortrivs med jobbet som lärare. 

– Skolan är en så bärande grundsten för människor och det gör att man själv aldrig vill sluta utvecklas. Att uppleva drivet och viljan hos alla som arbetar i skolan gör att man känner att man har världens viktigaste jobb.

Att ta makten över sin framtid

För Annelie var det tidigt självklart att utbilda sig till lärare.

– Jag förstod att jag behövdes och skulle vara garanterad arbete framåt. Jag var också tidigt peppad på att tjäna pengar och har alltid velat göra rätt för mig, betala skatt och tjäna in till min pension.

Det är upp till mig att skapa den framtid jag vill ha. Det kan kännas lite läskigt men det är också något som jag växer av.

Annelie Fitger, grundskollärare

Pensionen är fortfarande vara långt bort för dig, men vilka drömmar har du om ditt liv som pensionär?

– Jag tänker att jag kanske inte har lika många vardagsmåsten som idag. Jag hoppas på god hälsa, att ha energi och såklart möjlighet att kunna unna mig och min familj något extra. Jag vill gärna kunna arbeta länge för det är en så viktig del av mitt liv.

Varför är det viktigt för dig att tänka på pensionen?

– Den är en trygghet och ett ekonomiskt skydd. Jag har dels arbetat deltid tidigare och dels lever jag även själv  då jag inte längre är gift. Jag behöver ha koll och kan inte förlita mig på att min ekonomi delas med någon. Det är tydligt att det är upp till mig att skapa den framtid jag vill ha. Det kan kännas lite läskigt men det är också något som jag växer av.

Hur ser ditt pensionssparande ut?

– Jag sparar privat varje månad med devisen 'bättre något än ingenting'. Det känns även tryggt att jag som anställd med kollektivavtal har tjänstepension och får en stor del av min framtida pension per automatik av min arbetsgivare. 

Fem val som Annelie har gjort för att påverka sin pension

1. Delat lika på föräldraledigheten

– Jag har haft förmånen att kunna ha ett jämställt familjeliv där vi delat lika på föräldraledigheten. Men även om man är gift är det inte en garanti att man förblir två hela livet. Många skiljer sig och kvinnor lever dessutom längre än män enligt statistiken. Så det kan vara värt att ha pensionen i åtanke när man tar beslut om föräldraledighet.

2. Arbetat mycket

– Alla har olika förutsättningar och de kan förändras under livets gång. Jag började arbeta tidigt men jobbade deltid när barnen var små, för att sedan återgå till heltid. Har man möjlighet så är det bra att arbeta så mycket man kan under sitt yrkesliv, då pensionen avgörs av ens livsinkomst.

3. Haft jobb med tjänstepension och sett över avgifterna

– En utmaning med att spara privat är att prioritera. Jag borde kanske spara mer, samtidigt vill jag ju leva här och nu. Därför tycker jag att det känns tryggt och bekvämt att mitt tjänstepensionssparande går per automatik. Genom att ha koll på avgifterna kan man också göra stor skillnad.

4. Haft årlig koll på pensionen

– Jag går in på minpension.se någon gång varje år för att hålla mig uppdaterad.

5. Vidareutbildat sig

– Jag har vidareutbildat mig till skolledare och planerar att ta en rektorstjänst i framtiden. Men att vidareutbilda sig eller klättra inom karriären är inte det viktigaste – främst handlar det ju om att ha ett jobb som man mår bra av och trivs med. Det är kanske den viktigaste förutsättningen för att både kunna och vilja arbeta heltid länge. Och såklart för att hålla sig frisk. Allt det kommer att påverka hur ens pension blir.