Jobbonär – den gyllene medelvägen?

Allt fler väljer att mjuka upp övergången mellan jobb och pension med några år som jobbonär. Det handlar alltså om att gå ner i arbetstid och samtidigt ta ut en del av pensionen. Fyra av tio pensionssparare planerar att fortsätta arbeta samtidigt som de tar ut pension, enligt en ny undersökning från Pensionsmyndigheten.

Ulla-Karin Hallgren, sjuksköterska

En som uppskattar livet som jobbonär är 71-åriga Ulla-Karin Hallgren. Efter ett halvår som pensionär längtade Ulla-Karin tillbaka till jobbet som sjuksköterska. Nu kombinerar hon livet som pensionär med extrajobb på Venhälsan på Södersjukhuset. 

– Jag vet att jag gör nytta. Det underlättar för kollegorna och vi kan ta emot patienter som annars inte hade fått tid, säger hon.

En gyllene chans för arbetsgivaren

Erick Naeselius tillträdde som vårdenhetschef efter att Ulla-Karin hade slutat och blev glatt överraskad när hon hörde sig för om att göra come back.

– För mig var det en gyllene chans. Att få in någon som ville jobba extra var inte jättelätt. Att dessutom få någon som redan kunde allt vi arbetar med var fantastiskt, säger han.

I början var tanken att Ulla-Karin Hallgren skulle hoppa in en dag i veckan, men omfattningen har ökat efter hand. I dag jobbar hon regelbundet varje måndag och onsdag och nu under våren har det även blivit fredagar.

– Att gå upp tidigt på morgonen är inte det roligaste jag vet, därför är det skönt att ha en dag ledigt mellan arbetspassen, säger hon.

Värdet är att ha kollegor och finnas i ett sammanhang, att känna sig betydelsefull och göra nytta.

Ulla-Karin Hallgren, sjuksköterska och jobbonär

Tryggt att ha kvar kunniga personer

På Södersjukhuset finns en tradition att alla medarbetare som går i pension erbjuds att fortsätta på timanställning.

– Dels för att det är tryggt att ha kvar kunniga personer, dels för att det brukar vara ganska skönt för den som går i pension att trappa ner, så övergången inte blir så abrupt, säger Erick Naeselius.

Det finns också ekonomiska skäl att anlita seniora medarbetare, menar Ulla-Karin Hallgren.

– Som pensionär är man väldigt billig eftersom arbetsgivaren slipper en del avgifter. Jag är en ekonomisk tillgång, säger hon.

Vilka värden skulle gå förlorade för dig om du vill fortsätta jobba men inte får?

– Att ha kollegor och att finnas i ett sammanhang och att känna sig betydelsefull och göra nytta. Plus att det är väldigt roligt att träffa patienterna och ha andra än sig själv att tänka på.

Trevligt när lönen trillar in

Jobbet ger också guldkanter på annat sätt.

– Jag ska inte sticka under stol med att det är trevligt när lönen trillar in i slutet av månaden.

För den som vill fortsätta arbeta efter pensionen finns en rad positiva effekter, men det gäller även för samhället i stort, menar Ulla-Karin Hallgren.

– Har man jobbat ett helt yrkesliv har man samlat på sig en väldig kompetens, det tror jag gäller oavsett bransch. Visst kan det finnas yrken där yngre kan tycka att pensionärer tar deras jobb, men det gäller verkligen inte inom vården. Jag tror inte heller det är så många seniorer som vill arbeta heltid.

Bra att känna till

  • Olika pensioner har olika åldersgränser för när de kan betalas ut
  • Du fortsätter att tjäna in till tjänstepensionen till och med 69 års ålder i de flesta fall
  • Från januari det år du fyller 67 betalar du lägre skatt både på pension och lön
  • Arbetsgivaravgiften blir lägre från och med januari det år du som arbetstagare ska fylla 67 år
  • Du kan planera och laborera med alla delar av din pension på minpension.se

Källa: Pensionsmyndigheten
Foto: Stefan Bohlin