Tjänstepension på sommarjobbet?

Är det dags för sommarjobb för någon i din familj? Många unga kommer ut i arbetslivet för första gången under terminsledigheten. Här tipsar vi om några saker som är bra att känna till när det gäller sommarjobb och pension.

Tjänstepension ingår för dig som jobbar inom stat, kommun och region

Du som anställs inom stat, kommun och region kan känna dig trygg med att du får tjänstepension från första dagen. Det gäller alltså också för den som har en tidsbegränsad anställning under sommaren, och det gäller oavsett ålder. Jobb inom stat, kommun och region omfattas nämligen av kollektivavtal där tjänstepension alltid ingår. Beloppet betalas ut kontant om lönen före skatt är lägre än 9 533 kronor på ett halvår (1 januari-30 juni respektive 1 juni-31 december).

Andra regler inom privat sektor

Inom den privata sektorn är det inte självklart att det ingår tjänstepension. Du får själv kolla upp vad som gäller på din arbetsplats. Dessutom ser reglerna lite annorlunda ut. Den lägsta åldern för att tjäna in till tjänstepensionen är 22 eller 25 år.  

Kom ihåg: Jobba aldrig svart

Det kan vara lockande att tjäna pengar utan att betala skatt. Men det är riskfyllt och dumt av flera anledningar. För det första är det brottsligt. Dessutom saknar du försäkring om du skulle råka illa ut eller skada dig på jobbet. Arbetsgivare som anlitar svart arbetskraft har sällan kollektivavtal och därmed troligen ingen tjänstepension till sina anställda.

Tjänstepension viktigt för den totala pensionen

Oftast känns pensionen ganska avlägsen för någon som just har kommit ut i arbetslivet. Det är inte konstigt alls. Dessutom kan det verka lite krångligt. Men det är alltid bra att börja tjäna in till pensionen tidigt i livet. Och det är alltid en fördel att ha jobb med tjänstepension. Det kan ha stor betydelse för pensionen när det väl är dags.

Vad gäller för allmän pension?

Den som tjänar minst 24 238 under ett år (2024) får också inbetalningar till sin allmänna pension.

Läs mer om allmän pension på pensionsmyndigheten.se