Våga byta bana senare i livet

Karin Forsselius Reimer är äldst i klassen på sin utbildning. Men åldern är knappast något mer än en siffra och nu vill Karin inspirera andra till att våga byta bana senare i livet - med alla de personliga och ekonomiska vinningar som det kan föra med sig. Inte minst möjligheten till en bättre tjänstepension.

Karin_Forsselius_Reimer_1200x1600px.jpg

Det var efter att hon lyssnat in en föreläsning på en skola sommaren 2023 som Karin Forsselius Reimer, 56, från Tyresö, bestämde sig för att plugga till lärare.

– Läraren som höll i föreläsningen hette Åsa. Jag tänkte "Om man kan vara som Åsa som lärare, då vill jag också bli det!". Och på den vägen var det.

Vad var det som lockade med just läraryrket?

– Jag har tidigare arbetat med barnrättsorganisationer och nu vill jag kunna göra skillnad för barn även som lärare. Jag vill motivera barnen till att lära och till att våga ta plats. Sen saknas det ju lärare och det ligger såklart en trygghet i att det finns jobb. Att vara lärare är nog en utmaning, men de flesta jag lyssnat till säger att det är ett fantastiskt jobb.

Ett år efter beslutet är Karin i full gång med den fyraåriga utbildningen till grundskollärare. Hon kommer att vara 60 år när hon är färdig, men för henne har åldern inte varit ett hinder.

– Jag är äldst i klassen men känner mig som en like. Jag är i ett helt nytt sammanhang där jag får lära mig massor av nytt. Jag älskar det!

Något som däremot kan oroa Karin ibland är ålderismen.

– Det är väldigt många år som man ska jobba, på en arbetsmarknad med ålderism. Det måste det bli ändring på! Våra olikheter gör oss till en fantastisk helhet.

Jag är i ett helt nytt sammanhang där jag får lära mig massor av nytt. Jag älskar det!

Karin Forsselius Reimer

Vi lever längre och det är allt fler som, likt Karin, väljer att byta bana senare i livet. Den lägsta åldern för garantipension höjs 2026 till 67 år. Därtill ska det bli möjligt att pausa sin tjänstepension. Detta för att man som pensionär ska kunna bestämma om man vill jobba igen. Utöver glädjen som kan komma med att testa nya vägar så kan det även ge en positiv ekonomisk effekt att byta jobb.

– Jag förlorar ju viss tjänstepension under studietiden, men jag kommer att arbeta extra som vikarie på fritids så det blir något tillskott ändå. Sedan kommer jag att få högre lön som utbildad lärare än i mina tidigare yrken, vilket ger mig en bättre tjänstepension. Hade jag vetat det jag vet nu för fem år sedan så hade jag börjat plugga redan då. Men nu är jag där jag är och det känns givande att kunna inspirera andra till att våga.

Hur ser ditt pensionssparande ut?

– Jag har jobbat och pensionssparat sedan jag var i tjugoårsåldern. När jag fick barn valde jag att jobba deltid i några år. Det beslutet har jag aldrig ångrat. Jag är så tacksam för alla år jag jobbat och tjänstepensionen är en fantastisk förmån som ju blir min framtida lön. Nu är siktet inställt på att jobba som lärare, säkerligen tills jag är 67 år – eller kanske 100, haha!

Vad vill du säga till andra som är sugna på att byta bana senare i livet?

– Att du vågar! Det är aldrig för sent.