På väg in till Kampalas stadskärna. 

Dag 1 - Vi landar i Uganda

25 oktober
Efter en natts flygresa mellan Stockholm och Addis Ababa, var det nu dags för en mellanlandning i Etiopien. Här var första stället under vår resas gång vi uppmärksammades på Ebola-utbrottet. Det fanns uppsatta kontroller med värmekameror som alla resenärer fick passera. 

Några timmar senare flög vi vidare till Kampala, Ugandas huvudstad. Även där uppmärksammades Ebola med temperaturtagning och ifyllande av hälsodeklaration. Vår resegrupp sammanstrålade och vi började bege oss in till Kampalas stadskärna.

På väg från flygplatsen kunde man se en hel del FN-flygplan och helikoptrar, detta på grund av att det i Uganda finns en stor FN-bas. Vägen in till Kampala tog tid då det var konstanta köer på vägarna, men man hade desto mer tid att ta sig en titt på vad som hände utanför fönstret. Det byggdes sängar, tvättades, lagades mat, ja nästan allt man kunde tänka sig. Överallt fanns det överfulla minibussar och motorcyklar med upp till 4 passagerare – motsvarigheten till taxibilarna där hemma.

Väl inne i Kampala beslöt Lena och jag oss för att ta en promenad från hotellet som låg i en gammal kolonialbyggnad. Vi besökte ”Independence Monument”, ett minnesmärke över Ugandas självständighet som stod mittemellan ett mangoträd och ett avokadoträd. Så skulle man haft det hemma! Promenaden avslutades med ett besök på en souvenir-affär som stöttade kvinnokooperativ runt om i Uganda. Tillbaka till Resdagbokens förstasida