Den ofrivilliga projektledaren

Det är lätt hänt. Ni vet. Det där med att man tar på sig rollen som den som bokar semestern, packar den där gympapåsen, läser alla veckobrev och bokar tvättstugan. När det vanliga arbetet slutar står många där redo att börja nästa pass. Plötsligt har man blivit – den ofrivilliga projektledaren.

Vad har då det här med ens pension att göra? Jo, ganska mycket. För så här fungerar det. När tiden inte räcker till tvingas många att gå ner i arbetstid, det får stor inverkan på ekonomin vilket påverkar pensionen. Kvinnor ägnar i genomsnitt fem och en halv timme mer i veckan, än män, åt obetalt arbete. En av tre kvinnor jobbar deltid men bara en av tio män gör det. Lägg då till fler vab- och föräldradagar. Allt det här gör att kvinnor får en lägre pension, i genomsnitt bara 68 procent av det männen får.

Tips för en bättre pension!

  1. Dela på ansvar för familj och hem, genom lika mycket deltid, föräldraledighet, vab och projektledning av hemmet.
  2. Arbeta så länge du kan – ju längre du arbetar och betalar skatt, desto mer pengar sätts av och du får en bättre pension.
  3. Se till att arbeta hos en arbetsgivare som betalar in en tjänstepension till dig – det är den viktigaste anställningsförmånen.
  4. Få koll på pensionen. Gå in på minpension.se nån gång per år, där får du en överblick över alla delar.
  5. Många vill jobba deltid för familjens skull. Och det förstår vi. En bra idé är att kompensera den som arbetar mindre eller har en lägre lön genom ett sparande i hens namn eller genom att föra över premiepensionen (via pensionsmyndigheten.se). Men det fungerar bara om du är gift.

Om undersökningen

SIFO-undersökningen genomfördes på vårt uppdrag den 11–18 mars 2019 som en webbaserad undersökning. Totalt 1 396 personer, 726 män och 670 kvinnor besvarade frågan " Vem i din relation läser oftast veckobreven, eller har koll på information, från barnets/barnens förskola eller skola?". Svarsalternativen i frågan var jag, min partner, jag och min partner och inte aktuellt.

Källor:

  • Mäns hushållsarbete ökar - men kvinnorna gör fortfarande mest hemma, SCB
  • På tal om kvinnor och män. Lathund om jämställdhet, SCB