Dag 4-5 - mot nationalparken

28 oktober
Efter en god natts sömn bar det av vidare västerut mot Queen Elisabeth National Park. När vi höll på att lämna hotellet kunde man på andra sidan vattnet se hur lokalbefolkningen hämtade vatten till sina hem – en tankvärd kontrast. 

Väl på väg passerade vi stora banan- och te-plantage för att så småningom komma till Albertinersprickan – en spricka i kontinentalplattan som så småningom kommer att splittra Afrika. I Albertinersprickan breder nationalparken ut sig.

Den är bland annat känd för sina trädklättrande lejon, som vi tyvärr inte lyckades se. Vi begav oss ut på upptäcksfärd genom parken, och såg mängder med Uganda kob, bufflar och elefanter. Elefanterna behöver inte mindre än 220 liter vatten per dag för att klara sig.

På vårt nya hotell fick vi äta god lokal fisk. På middagen fick vi även besök av en 4 cm lång tordyvelliknande skalbagge, som kraschlandade bredvid oss. Fascinerande! 

 

29 oktober
Vi tillbringade ytterligare en dag i Queen Elisabeth National Park, fylld av nya uppleverser, tillsammans med en väldigt kompetent och trevlig kvinnlig guide. 

Morgonen började med att vi hade besök av manguster, som vid frukosten festade på stora salbaggar. Vi såg bland annat en svartpannad eldvävares bo bli plundrat på ägg av en vitbrynad sporrgök. Stackars fågel! Vidare träffade vi tre lejon som vilade sig från hettan.Precis när vi skulle åka stack två öron upp ur det höga gräset precis bredvid bilen, och ytterligare ett lejon dök upp som sedan valde att markera sitt revir genom att gå en sväng runt oss.

Skuggstorken såg vi också, vars bon är magnifikt stora, med flera rum i. Förr i tiden betydde fågeln otur och lokalbefolkningen hade diverse knep hur man skulle göra sig av med fågeln. Till lunch blev det en mycket god böngryta med matoke, majsmos och chapati. På eftermiddagen besökte vi kanalen i nationalparken där fågellivet var magnifikt. Den avslutades vid kanten till den sjö som Uganda delar med Kongo Kinshasa.    

 


 

v

Tillbaka till Resdagbokens förstasida