Våra kurser och seminarier

Vårt öppna kursutbud är tänkt för dig som i någon form arbetar med pensioner inom kommun, region och kommunala bolag. Oavsett om du är ny i din roll eller har lång erfarenhet av att arbeta med pensionsfrågor har vi kursen för dig!

Kurser

Hösten 2020 Datum
Grundkurs i Göteborg  19-20 augusti
Fortsättningskurs 25 augusti
Pensionshjälpen 27 augusti
Grundkurs i Stockholm 9-10 september
Politikerpensioner 14 oktober
PA-KFS 21 oktober
Fortsättningskurs 17 november
Pensionshjälpen 24 november
Pensionsekonomins grunder 26 november
KAP-KL i praktiken 1 december

 

Blir kursen inställd på grund av covid-19?

Med anledning av covid-19 och den risk för smittspridning som finns så följer vi Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Om vi behöver ställa in eller flytta fram en kurs på grund av avrådan från myndigheten meddelar vi dig via mail så snart vi kan. I de fallen kommer vi inte att debitera någon kursavgift. Hör du inte något från oss kommer kursen hållas som planerat.
Har du frågor, kontakta oss på utbildning@kpa.se.

Våra kurser kan anpassas för er verksamhet

Alla kurser kan också beställas som en anpassad kurs bara för er. Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer! Gör en intresseanmälan

Så anmäler du dig

Anmäl dig via länk från den kurs du är intresserad av att gå. Anmälan stänger normalt två veckor innan kursstart.

Avbokning eller återbud

Vid avbokning eller återbud 2-4 veckor före kursstart debiteras halva kursavgiften. Om avbokning sker senare än 2 veckor debiteras hela kursavgiften. Avbokning anmäls via e-post: utbildning@kpa.se.

Du kan överlåta din anmälan till någon annan person inom organisationen.

Inställd kurs

Om din kurs bli inställd på grund av för få deltagare tar vi kontakt med dig snarast möjligt för att erbjuda ett alternativ. Vi ersätter inte eventuella kostnader för resor som inte är ombokningsbara.

Kort om våra kurser och seminarier

Grundkurs om pension

Utbildningen riktar sig till dig som inte arbetat med pensioner tidigare och vill lära dig grunderna. Den kan också passa för dig som arbetat med pensioner en tid men känner att du behöver fräscha upp dina pensionskunskaper. 

Fortsättningskurs om pension

Utbildningen riktar sig till dig som vill få en repetition och samtidigt öka dina kunskaper om tjänstepensionen. Du har arbetat med pensioner en tid och skaffat dig en bra grundkunskap som du nu vill bygga på ytterligare.

Repetitionskurs om pension

Kursen ger dig en repetition av de kommunala pensionsavtalen, och information om nyheter. Utbildningen vänder sig till dig som jobbat med pensioner ett tag, och behöver fräscha upp dina kunskaper.

Läs mer

Seminarium för rapportering av grunduppgifter för Nya KPA Direkt

Seminariet riktar sig till dig som arbetar med signalhantering och inrapportering via fil av grunduppgifter enligt pensionsavtalen PFA, KAP-KL, AKAP-KL och OPF-KL.

Läs mer

Politikerpensioner

Den här utbildningen riktar sig till dig som behöver kunskap om de pensions- och omställningsregler som gäller för politiskt förtroendevalda.

Pensionskunskap för chefer

Den här utbildningen riktar sig till dig som har behov av en övergripande kunskap om pensioner och få en bättre kännedom om hur man kan använda pensioner i strategiskt syfte.

Pensionsekonomins grunder

Den här utbildningen vänder sig framförallt till dig som arbetar med ekonomi- och redovisningsfrågor och som behöver en övergripande kännedom om pensionsskuld, pensionskostnader och tryggande av pensionsförmåner.

Pensionskurs för kunder som har tjänsten Pensionshjälpen

Den här utbildningen riktar sig till dig som är kontaktperson för Pensionshjälpen och som behöver en övergripande kunskap om reglerna i pensionsavtalen för anställda, samt kunskap om de administrativa rutinerna gentemot KPA Pension och Pensionsvalet.

PA-KFS 09 – avtal och rapportering

Den här utbildningen vänder sig till dig som arbetar med PA-KFS 09 och behöver en övergripande kännedom om pensionsavtalets försäkringsvillkorens regler, samt kunskap om de administrativa rutinerna gentemot Pensionsvalet.

TGL-KL Tjänstegrupplivförsäkring

Utbildningen riktar sig till dig som ansvarar för handläggningen av  tjänstegrupplivförsäkringen och som anmäler dödsfall för utredning av rätt till TGL-ersättning.

Redovisning av kommunala pensioner                    

Den här utbildningen håller vi i samverkan med Kommunalekonomernas förening. Den riktar sig till dig som arbetar med redovisning av kommunala pensioner, eller på annat sätt kommer i kontakt med liknande frågor, och som behöver en övergripande kunskap om redovisning av pensionsskuld och olika pensionsbegrepp.